Translate

вторник, 22 октомври 2013 г.

тутманик с меродийки

Всичко на вън е оцветено  в есенни багри, може да видим всички цветове обагрели листата, тревичките и дърветата.






Толкова много красота и цветове... каква красота !

Това страхотно цветно време ми създаде настроение за направата на нещо цветно и вкусно .
Ако кажа ,че тутманика ми с меродийки се е получел идеален ,ще излъжа .
Не се получи както исках .
Доста се колебах дали да пиша рецепта и да публикувам този тутманик,но трябва да се показват и не сполучливите опити.
Както и в ежедневието ни,не всичко се получава както искаме,така и в кулинарията ,доста често ястията не се получават .

Продукти:

600 гр.брашно
1/2 кофичка кисело мляко
1 пакетче суха мая
2 яйца
1 с.л.захар
1 с.л.сол
50 гр.масло
150 гр. сирене
1 с.л. ронена чубрица
1с.л.червен пипер
1 с.л. риган

1 жълтък за намазване
сусамено семе,ленено и маково семе за украса

Приготвяне:
Аз меся в кухненски робот.
Първо слагам яйцата и млякото.
Когато се разбият добавям сухите съставки:маята,захарта,солта и брашното.
Брашното го добавям на лъжички, до като робота меси.
Когато се е омесило и събрало на топка ,тестото е готово.
Тогава започвам да го до омеся.
Удрям го в плота около 100 пъти.




Слагам малко олио в една тенджерка и върху тестото също.
Затварям капака и оставям 2-3 часа да почива.

Когато тестото е готово ,започваме разточването.


















Разделяме тестото на четири равни части.













Смесваме сушените меродийки.















Подготвяме маслото.






И започваме разточването.
Нямах идея за подредба на тутманика и действах както дойде.

Навивах на руло тестото и разрязвах
на триъгълници.










Когато сме подредили тутманика ,
оставяме отново да втаса за час-два.














Когато е втасал отново намазваме с жълтъка ,който е разбъркан с малко мазнина.
Поръсваме семената и слагаме във фурната.
Фурната е предварително включена  на 50 градуса.
Слагаме тутманика на тази температура,когато изключи сигнализацията за градусите вдигаме на 100 градуса и така постепенно изпичаме до готовност.



Ето готов и изпечен.

Подхожда с чаша студен айрян.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...