Translate

четвъртък, 17 октомври 2013 г.

кекс "Черешово изобилие"

Кекс от череши по това време???
Може би, всеки ще се запита това ?
Тази Пролет черешите имаха много плод, опитахме всякакви вкусотии от тях,даже останаха и доста,които прибрах във фризера за зимата.
Сега се оказа,че нямам достатъчно място за тях и с една част ,решиха да рискувам с направата на "нещо"????
Когато сложих една част от разтопените череши на котлона със захар , все още не бях решила какво ще правя с тях.
Мислих доста варианта , започнах да си бъркам смес ,слагах от това,слагах от онова....
Накрая ето резулатата:)
*Ако нямате замразени череши спокойно може да използвате и сладко от череши, и по този начин ще пропуснете слагането на черешите на котлона.

Стана невероятно вкусен и сочен кекс.
В моя дом сладкиша, може да стой и седмица ,от него ще се опитва , но не с такова желание както се яде торта , този сладкиш е именно- кекса.
Този обаче се радва на голям интерес.

Продукти:

200 гр.почистени череши( ако нямате череши и сезона е различен ,може да използвате сладко )
4 с.л. захар
2 ванилии

за кексовата смес:
2 яйца
1ч.ч. захар
1/2 кофичка кисело мляко
1 ч.л.сода
300 гр.. брашно( може и повече,сместа трябва да си стане стандартна на гъстота ,като за кекс)
 1 есенция ром
4-5 с.л.олио

за глазурата:
50 гр.бял шоколад
50 гр.масло
100 гр.сметана(течна)

Приготвяне:


Черешите се слагат на огъня със захарта (4-5 с.л) и ванилията, стоят на котлона до като започнат да се варят.
Ако използвате сладко ,може да пропуснете част с котлона,захарта и ванилията.
Когато са минали 10 мин. се махат от котлона , за да се охладят.
Приготвяме сместа за кекса.


Разбиваме яйцата със захарта към тях добавяме млякото със содата.
Олиото също се добавя и отново се бърка добре към сместа се слагат черешите.
Сместа става доста , веднага започваме добавянето на брашното , слагаме на части и бъркаме.
Трябва да се получи кексова смес към ,която се добавя есенцията от ром.
Сместа се изсипва във форма за кекс,която е намазана с масло или маргарин.
Печем във умерена фурна на 150 градуса , до готовност .
Проверяваме с клечка за зъби дали е готово.


Когато кекса е готов оставяме да изстине.
Приготвяме глазурата.
На водна баня слагаме маслото и белия шоколад,когато се разтопят към тях се добавя сметаната.
Бърка се непрекъснато до сгъстяване на сместа.
С помощта на лъжица заливаме кекса.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...