Translate

петък, 13 декември 2013 г.

Торта "Сахер"


От няколко седмици чета и разглеждам в интернет информация за тази торта.
Разглеждах рецептата, историята за нея и съм очарована от произхода й.
Оказа се,че торта "Сахер" е най-популярната торта в света.
За първи път тази торта е направена преди 179 години, представяте ли си ?
Началото на тази история  започва с думата "случайно",както са се създали много вкусни произведения в кулинарната история .
Началото започва в далечната 1832 г. 16-годишният стажант-готвач Франц Сахер замества болния си шеф в двора на княз Метерних.
Младият Франц трябва да приготви изискан десерт за важни гости на благородника и създава произведение на кулинарното изкуство, което с времето се превръща в един от символите на Виена.
 Истинска популярност сладкишът придобива обаче едва след като синът на Франц - Едуард Сахер, доразвива рецептата и прибавя към нея шоколадова глазура и кайсиево сладко.


В наши дни  във Виена от торта "Сахер"се произвежда 300 000 бр. годишно, като една трета се сервират във виенския хотел "Сахер", една трета се продават в хотелския магазин, а една трета се изнася в цял свят – дори в Казахстан и Нова Зеландия.
 Единствено приготвената в хотел „Сахер“ торта има правото да се нарича „Оригинална торта Сахер“. Тя може да се купи в хотел „Сахер“ във Виена и Залцбург, в кафене „Сахер“ в Инсбрук и Грац, а така също и в специалния магазин „Сахер“ в Боцен.
 В магазините на виенското летище също можете да купите този сладкиш, превърнал се в един от символите на австрийската столица.
Доста интересни факти за тази вкусотия!
След обстойно преглеждане на рецепти и интерпретации на тортата,аз се спрях на виенската  рецепта за торта "Сахер"


 Продукти:
 130 гр.масло
140 гр. пудра захар
1 ванилия
5 жълтъка
130 гр. черен шоколад
5 белтъка
140 гр. брашно

400 гр. сладко от кайсия ( домашно)

за глазурата:
100 гр. шоколад
30 мл. прясно мляко
20 гр. масло

Приготвяне:


 Леко затопленото масло се разбърква с пудрата захар и ванилията до лека пяна.
Един след друг се добавят жълтъците, като слагаме следващ едва когато предишния жълтък е разбъркан идеално със маслената смес.
Когато сложим всички жълтъци и са добре разбъркани слагаме към тях  и разтопеният шоколад и всичко се разбърква отново.
Белтъците се разбиват на сняг и се слагат на няколко пъти към шоколадовата смес.
Като след всяко добавяне на белтъци бъркаме внимателно в една посока .
 Накрая се добавя брашното без много бъркане.
Фурната затопляме на 150 градуса.


Изсипваме сместа във форма за торта (24 см), като преди това сме сложили хартия за печене.
Слагаме в топлата фурна и печем до като е готов блата.
Проверяваме с дървен шиш,като го забодем в средата и го изкараме сух .
При мен печенето продължи около 15 мин . и даже малко изгоря !
А по рецептите из интернет пишеше да се пече около 45мин до 1 час!!!!
За това за пореден път пиша,да се следи !
Когато блата е напълно студен се разрязва на две.


Сладкото е добре да е на стайна температура.
Намазваме обилно първия блат.
Слагаме втория и намазваме цялата торта щедро със сладкото.


 Приготвяме глазурата , като на водна баня разтопим шоколада,маслото и сложим млякото.
Бъркаме до пълното смесване на съставките и получаване на гладка глазура.
Заливаме още топла и оставяме в хладилника за около час да стегне.


                                               Не след дълго вече има опитващи ....

Надписа "Сахер" написах с помощта на малка фунийка направена от хартия за печене и една лъжица черен шоколад.
Надписваме отново върху хартия за печене.
Прибираме в хладилника за да стегне.