Translate

петък, 13 декември 2013 г.

Торта "Сахер"


От няколко седмици чета и разглеждам в интернет информация за тази торта.
Разглеждах рецептата, историята за нея и съм очарована от произхода й.
Оказа се,че торта "Сахер" е най-популярната торта в света.
За първи път тази торта е направена преди 179 години, представяте ли си?
Началото на тази история  започва с думата "случайно", както са се създали много вкусни произведения в кулинарната история .
Началото започва в далечната 1832 г. 16-годишният стажант-готвач Франц Сахер замества болния си шеф в двора на княз Метерних.
Младият Франц трябва да приготви изискан десерт за важни гости на благородника и създава произведение на кулинарното изкуство, което с времето се превръща в един от символите на Виена.
 Истинска популярност сладкишът придобива обаче едва след като синът на Франц - Едуард Сахер, доразвива рецептата и прибавя към нея шоколадова глазура и кайсиево сладко.
В наши дни  във Виена от торта "Сахер"се произвежда 300 000 бр. годишно, като една трета се сервират във виенския хотел "Сахер", една трета се продават в хотелския магазин, а една трета се изнася в цял свят – дори в Казахстан и Нова Зеландия.
 Единствено приготвената в хотел „Сахер“ торта има правото да се нарича „Оригинална торта "Сахер“. Тя може да се купи в хотел „Сахер“ във Виена и Залцбург, в кафене „Сахер“ в Инсбрук и Грац, а така също и в специалния магазин „Сахер“ в Боцен.
 В магазините на виенското летище също можете да купите този сладкиш, превърнал се в един от символите на австрийската столица.
Доста интересни факти за тази вкусотия!
След обстойно преглеждане на рецепти и интерпретации на тортата,аз се спрях на виенската  рецепта за торта "Сахер"


 Продукти:
 130 гр.масло
140 гр. пудра захар
1 ванилия
5 жълтъка
130 гр. черен шоколад
5 белтъка
140 гр. брашно

400 гр. сладко от кайсия ( домашно)

за глазурата:
100 гр. шоколад
30 мл. прясно мляко
20 гр. масло

Приготвяне:


 Леко затопленото масло се разбърква с пудрата захар и ванилията до лека пяна.
Един след друг се добавят жълтъците, като слагаме следващ едва когато предишния жълтък е разбъркан идеално със маслената смес.
Когато сложим всички жълтъци и са добре разбъркани слагаме към тях  и разтопеният шоколад и всичко се разбърква отново.
Белтъците се разбиват на сняг и се слагат на няколко пъти към шоколадовата смес.
Като след всяко добавяне на белтъци бъркаме внимателно в една посока .
 Накрая се добавя брашното без много бъркане.
Фурната затопляме на 150 градуса.


Изсипваме сместа във форма за торта (24 см), като преди това сме сложили хартия за печене.
Слагаме в топлата фурна и печем до като е готов блата.
Проверяваме с дървен шиш,като го забодем в средата и го изкараме сух.
При мен печенето продължи около 15 мин. и даже малко изгоря.
А по рецептите из Интернет пишеше да се пече около 45 мин. до 1 час.
За това за пореден път пиша, да се следи.
Когато блата е напълно студен се разрязва на две.


Сладкото е добре да е на стайна температура.
Намазваме обилно първия блат.
Слагаме втория и намазваме цялата торта щедро със сладкото.


 Приготвяме глазурата, като на водна баня разтопим шоколада, маслото и сложим млякото.
Бъркаме до пълното смесване на съставките и получаване на гладка глазура.
Заливаме още топла и оставяме в хладилника за около час да стегне.


                                               Не след дълго вече има опитващи ....

Надписа "Сахер" написах с помощта на малка фунийка направена от хартия за печене и една лъжица черен шоколад.
Надписваме отново върху хартия за печене.
Прибираме в хладилника за да стегне.



Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !