Translate

събота, 18 януари 2014 г.

баница с тиква


 През изминалата седмица се радвахме на няколко доста слънчеви дни,които никак не са присъщи за месец Януари.
Когато времето ни позволява да сме на вън ние сме на двора в парка или на разходка.
Ето няколко момента уловени през един такъв приятен слънчев ден.
През този сезон двора е доста жълт и някак тъжен.
Температурните промени през сезона помогнаха на първото цвете свързано с Пролетта да се покаже и да ни зарадва.
Кокичетата в нашата градина вече цъфнаха.


Толкова са красиви и крехки, само как се показват когато всички други цветя спят и чакат по-топли дни.









 След като изкарахме около два часа на вън в преследване на съседските козички , ритане  на топка ,  игра на пясъка,Рая реши да си почине и се излегна на тревата за приятен отдих.


След изморителната разходка се прибрахме в къщи и мама запретна ръкави в кухнята.
От доста време ми се хапваше баница с тиква и канела , а това беше денят  за приготвянето й.




 Продукти:

около 200гр.тиква
30 гр. орехи
щипка канела
5 с.л. олио
1 ч.ч. захар
готови кори за баница

*Искам да споделя,че тази баница не е с цял пакет кори ,за баница използвах около 10 бр.кори.
правя по-малка баница,за да не ми застоява.

 Приготвяне:


 Доста често правя тази баница в комбинация с ябълка,рецептата е тук:http://tedytitova.blogspot.com/2013/10/blog-post_7.html

Настъргваме тиква към нея добавяме захарта и орехите,които са нарязани на по-едри парчета.
Към тиквата слагаме олиото и канелата и разбъркваме сместа.

                                     Ето как  изглежда плънката на баницата.


        Слагаме плънката на корите,навиваме всяка кора като папирус и редим в тавата.

Преди да сложим баницата във фурната внимателно слагаме струйка олио отгоре.
Печем във фурната на 180 градуса.

Когато е готова я изкарваме от фурната и леко поръсваме с вода и завиваме с кърпа,за да омекне.
Обикновено сиропирам баниците с фанта или лимонада , но този път реших да я оставя така.
Стана много хрупкава и вкусна.




                   Когато баницата е вече студена се поръсва с пудра захар.

Резултата е следния: хрупкави сладки кори пълни с мека и ароматна тиква с вкус на канела и                                       орехи, точно тази комбинация исках да постигна.