Translate

четвъртък, 23 януари 2014 г.

Торта с йогурт и банан

Тази торта се получи от една пълна импровизация от самия замисъл до края.
Единственото,което знаех е това,че искам да сложа банан в тортата.
Всичко останало напасвах в процеса на правене.
Всеки път когато си измислям нещо в кухнята не меря съставките и не записвам,като си мисля,че ще запомня,но не винаги помня...
Този път набързо записвах какво правя, не бях сигурна,че ще се получи,но все пак водех записки.
Тортата стана много,много вкусна.
Вчера я започнах и до като детето спеше я сглобих и прибрах в хладилника да си почива.
Вечерта я обърнах и украсих , а днес на обяд вече е по-малко от половината...
Това си е истински успех...


Може да изглежда сложно сега като виждате снимките и описанието , но не е.
Правила съм доста по-сложни торти, а и както написах забърках блатовете ,изпекох ги ,направих йогурт и сглобих тортата за около час и половина.

Продукти:

за блата:
100 мл. прясно мляко
200 гр.захар
2 яйца
2 ванилии
1 бакпулвер
250 гр.брашно
2 с.л.какао
40 мл. олио

за йогурта:
500 гр.кисело мляко
125 гр. крема сирене
100 гр.пудра захар( по вкус)
2 ванилии
250 мл. течна сметана
1 желатин

2 банана
1 бурканче сладко от ягоди (за предпочитане домашно  и по-рядко)
250 гр. сладкарска сметана

Приготвяне:


В дълбока купа разбиваме яйцата,млякото и захарта.
Към брашното добавяме бакпулвера.
Когато сме разбили добре яйцата добавяме олиото , брашното и ванилията.
Разбъркваме до като брашното се усвои от сместа.
В друга купа слагаме част от сместа и оцветяваме с какао.
Смесите изсипваме в тава,която е покрита с хартия за печене.
Редуваме цветовете .

Изпичаме във фурната на 150 градуса.
През това време приготвяме йогурта.


Крема сиренето смесваме с киселото мляко и пудрата захар.
Пудра захар сложете по вкус , може и повече ,може и по-малко ,аз сложих 100 грама.
В кухненски робот или с миксер разбийте следните съставки: сладкарската течна сметана и сместа от крема сиренето ,киселото мляко и захарта.
Разбийте добре.
Пригответе желатина ,като го разтворите по инструкциите на опаковката му.
Млечната смес е доста гъста, ако не обичате желатин може да го пропуснете, но аз сложих,защото вида на тортата е по-различен и исках да съм сигурна,че ще се обърне и ззапази цяла.


Когато блата е готов и охладен,започнете сглобяването.
Аз използвах купа за салата от един сервиз.
Купата облепих със стреч фолио и започнах да подреждам блата.
Него нарязах,така че да е удобно да се подреди в купата.


Надявам се да се ориентирате от снимката за подредбата.
Когато сложих основата и стените сложих първо йогурт,след това един нарязан банан.


Понеже не сиропирах блатовете си помислих,че тортата няма да е сочна и се сетих,че това лято правих сладко от ягоди и умишлено го направих по-рядко ,за да го използвам за топинг .
Реших,че комбинацията от банан и ягода е класика и ,че ще е много вкусно, и се получи такова.



Ето още една комбинация от снимки показваща следващото действие.
Върху банана сложих ягодовото сладко , но не цялото, част от сока полях по стените и оставих за следващия етап.
Както виждате след ягодите сложих ред блат.
Този блат залях със останалото сладко.


                                                        Вкусно изглежда,нали?


След това сложих останалия йогурт и още един банан.


Накрая наредих последните останки от блата.
Покрих с фолио и оставих в хладилника за около 6 часа.



Когато това време мина, може и по-малко да стой , аз я държах толкова,защото тогава останах свободна да украся тортата.
Ето как изглежда след този период в хладилника.


Сега преминаваме към украсата ,всеки може да прояви въображение .
Аз не съм силна в украсата ,не ме бива и затова тортите ми не са от най-красивите, но се радват на успех с вкуса.
В кухненски робот или с миксер разбиваме 250 грама сладкарска сметана,ако не е сладка може да добавите захар на вкус.
Когато сметаната се разбие украсявате.


                                След украсата може да се опита и снима :)


Определено вкуса е завладяващ.
Идеално се комбинират банан,ягодата и свежестта на млечния йогурт.






         Не се стресирайте от дългата публикация , тортата  е много лесна за приготвяне и                  много,много вкусна!!!