Translate

сряда, 29 януари 2014 г.

свински ребра с кисело зеле

Зимата най-сетне е част от нас и то истински
вали сняг , навсякъде е бяло  но и така красиво...
Вече ни е студено на вън , а домовете ни е така топло и уютно...
Истинска зимна приказка ...
Няма да е истински зимна картината ,ако към не добавим и вкусно типично зимно ястие.
Няма по-типично ястие за тези зимни дни от киселото зеле със свинско месо.
Реших да комбинирам едно типично ястие познато от нашите баби с нещо модерно и актуално.
Приготвих свинските ребра и киселото зеле в Crock-Pot   .
Зелето стана невероятно вкусно и се топеше в устата, а за ребрата няма какво да добавя освен,че бяха така крехки и вкусни,че при допир с ръка и кокала се разпадаше.


 Ако не разполагате с Крок-пот, може да приготвите зелето с ребра в глинен съд .
От както използвам уреда за бавно готвене имам достатъчно свободно време за себе си , семейството ми и дома ми.
Намирам време спокойно да се насладя на хобито си и да следя развитието на кулинарната ми група "Домашни вкусотии " ,която може да посетите    ТУК 
Преминавам към описване на рецептата и приготвянето й в Крок-пот и фурна.

Продукти:
1 средна кисела зелака
6-7 свински ребра (около 500 гр.)
4 скилидки чесън
3-4 с.л.червен пипер
кимион
черен пипер

Приготвяне:


Зелето смиламе в кухненски робот или нарязваме на ситно.


Слагаме го на основата на уреда за бавно готвене.
Поръсваме с червения пипер и  настъргваме 2 скилидки чесън  .


Ребрата овкусяваме с кимион и черен пипер ,поръсваме ги малко с червен пипер и настъргваме върху тях и останалия  чесън.



Сложих една чашка от кафе пълна с вода,затворих и пуснах Крок-пота на режим LOW за 6 часа.

Реших да сложа ребрата със зелето вечерта като си легнах , а до сутринта имахме вече готов обяд.


Когато отворих капака на уреда на сутринта аромата беше неописуем,ароматите на зелето и чесъна се бяха смесили в едно невероятно вкусно ухание.
Сами виждате ребърцата как изглеждат ,крехки,сочни и повярвайте ми много вкусни.
През нощта са се сготвили,а Крок-пота е преминал в режим Warm, в този режим храната се поддържа топла, до когато искате вие.


Идеалното ястие за сезона било за обяд или вечеря , няма значение ,важното,е че е вкусно и лесно за приготвяне .

Ако не разполагате с Крок-Пот ,може да приготвите ястието в глинен съд ,като следвате същото указание за приготвяне , но го печете във фурната за около 3 часа.
Необходимо е да проверявате ,дали е готово.
Когато се приготвя в глинен съд е добре да добавите малко повече вода, за да се свари добре зелето.


А също така може да го направите и в тава във фурната.
Когато използвате тава  е добре да сварите предварително зелето в тенджера .
Когато зелето е омекнало му сложете червен пипер объркайте го добре,овкусете го и сложете ребрата.
Печете във фурната на 200 градуса до готовност на ребрата.
Ако е необходимо добавяйте вода,за да не загори.