Домашни вкусотии: лека бишкотена торта

понеделник, 6 януари 2014 г.

лека бишкотена торта

Тази торта приготвих за около 30 минути.
Имах прясно мляко,което не ми трябваше за нищо и реших да направя шоколадов крем с него.
Взех един шоколад , не ми се слагаше желатин за сгъстяване,а точно бях употребила всички яйца и използвах едно нишесте .
Общо взето направих този деликатен вкус с подръчни материали .
Когато крема стана готов реших,че не мога да го напълня просто така в купички ...
Огледах повторно кухненските шкафове и открих пакет бишкоти.
"Идеално" си помислих, но въпроса беше в какво да ги потопя за повече вкус ?
През това време детето беше на вън в двора с мъжа ми и започна да ме търси и плаче за мен...
Доста бързо трябваше да сглобя тази торта,защото имах около 5 минути,най-много 10 !
Понеже беше чиста измислица и не знаех как ще се получи направих подредбата с половин пакет бишкоти.
Сглобих и прибрах в хладилника , накрая точно малката ми кукла дойде и реши ,че иска да си играе с мен или да ми помага...
Казах си:"Точно на време" :)

Ето какво се получи... стана много деликатна на вкус , защото все пак реших да потопя бишкотите с домашна вишновка .
Понеже съдържанието на алкохол е много малко в този ликьор бишкотите имаха много лек аромат на вишни,а шоколадовия крем сякаш допълваше този вкус.


Продукти:
100 гр.бишкоти
8 бр.обикновени бисквити

за крема:

500 мл.прясно мляко
100 гр. млечен шоколад
10 с.л.захар
кората на половин портокал
1 нишесте ванилия или шоколад
20 гр. масло

кокосови стърготини за украса
100 гр. ликьор от вишни (за предпочитане домашен)

Приготвяне:



Първо правих крема:
Слагаме в дълбок съд прясното мляко,захарта,маслото и шоколада.
Когато захарта и шоколада се стопят така,че да се смесят с млякото и то да стане кафяво настъргваме портокаловата кора( може и без нея).
Когато започне да завира млякото добавяме нишестето и бъркаме до като се сгъсти крема.


Оставяме го да се охлади.

За сглобяване на тортата и най-вече за формата й ,използвах силиконова форма(продълговата),
стените и дъното ,на която обвих със стреч фолио.



Така ,когато обърнем тортата на другия ден тя ще си остане с тази форма.

Както написах по-горе бишкотите потопих за много кратко в домашен ликьор от вишни.


Той има много лек вкус на вишня,които по никакъв начин не миреше и не се усеща спирт или силен алкохол.
Наредих дъното на формата с бишкоти и залях обилно с крем.
След това направих същата процедура и с втория ред.


Накрая завърших тортата отново с крем и ред бисквити,които ще са основата когато обърнем тортата.


Покриваме и бисквитите с фолио и прибираме в хладилника за около 12 часа.
При мен постоя даже 20 часа.
Когато я изкараме внимателно я обръщаме.
                                                        Ето ката изглежда обърната.


Когато я обърнах имаше вече чакащи дегустатори,които меко казано нямаха търпение да опитат и почти не ми позволиха да я декорирам по по-интересен начин.
Набързо я поръсих с кокосови стърготини и разрязах , за да се опита  :)


Лично аз нямах никакви специални очаквания за това какво се е получило,защото бях предубедена ,че няма да е вкусна.
Но противно на моето очакване дегустиращите бях очаровани .
Това значи много защото час по-рано се беше изяла Торта 'Наполеон" http://tedytitova.blogspot.com/2013/10/blog-post_5936.html  , а тя е най-обичаната от всички в къщи.

Смело мога да напиша,че тази лека бишкотена торта свърши за броени часове.


                      Лека торта с деликатен намек на вишна и наситен шоколадов крем...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...