Translate

понеделник, 10 февруари 2014 г.

лимонов пай

Този пай приготвях преди много време .
Получи се така,че наскоро разглеждах снимките на ястията си и го намерих и реших да публикувам и тук този вкусен десерт.
Аз го сервирах с шоколадови кошнички и сладолед.
Рецептата видях от  ТУК .


Продукти:
за лимоновия пай:
за блата:

120 гр. масло
200 гр.брашно
3 с.л.захар
кората на един лимон
40 мл.вода

за крема:
50 мл.прясно изцеден лимонов сок + кората на един лимон (настъргана)
30 гр.масло
200 гр.захар
300 мл.вода
3 с.л.брашно
4 жълтъка

за целувчената смес:
4 белтъка
70 гр.захар
1 есенция лимон

за шоколадовите кошнички:
50 гр. млечен шоколад
50 гр. натурален шоколад
50гр.масло
50 гр. течна сметана

Приготвяне:


Блата приготвяме така:
Маслото се реже на малки парчета и се слага в кухненски робот с всички останали продукти без водата,тя се добавя постепенно.
Полученото тесто се дооформя на ръка,завива се във фолио и се прибира за около 30-40 минн в хладилника.
След като времето в хладилника изтече ,разточете тестото и го сложете във формата за тарт.
Аз използвам силиконова форма ,която 22 см.
Надупчете тестото с вилица и го сложете в предварително затоплена  фурна на 180 градуса за около 15 минути.

Крема пригответе така :
На котлона в подходящ съд , сложете да кипнат,водата,лимоновия сок,кората,захарта и маслото.
Брашното и жълтъците разбийте отделно и с постоянно разбъркване ги добавете към горещата смес.
Разбъркайте и оставете около минута две да къкри ,за да се сгъсти крема.


Разбийте белтъците на твърд сняг с няколко капки лимонов сок  и добавете захарта и лимоновата есенция.
На мен не ми се получи твърд сняг и отгоре не стана добре запечен пая.

Върху изпечения блат се слага лимоновия крем , а върху крема се изсипват белтъците.
Сложете във фурната да се пече на 150 градуса за 15 минути.


Шоколадовите кошнички приготвих като разтопих всички съставки на водна баня.
След като се смесиха добре , ги оставих да стегнат малко и във форми за мъфини (силиконови)
ги оформих.




Прибрах ги в хладилника за едно денонощие.
Преди сервиране на лимоновия пай се изважда една шоколадова кошничка , в нея се слага топка сладолед.








Лимоновия пай е много свеж десерт,имайте предвид ,че  е леко кисел на вкус,все пак е лимонов пай,но в комбинация с шоколадовите кошнички и сладоледа е страхотен десерт.