Translate

вторник, 11 февруари 2014 г.

селски хляб

От доста време се каня да направя домашен хляб,
от онзи "едновремешния" кръгъл с уникално вкусна коричка и невероятно пухкав вътре.
Спомените ми за този хляб се свеждат до дълги опашки пред селската фурна и стабилно похапване на топъл хляб.
Толкова беше вкусен ,че още по пътя за вкъщи се изяждаше сериозно количество от него.
Сега се замислям,че беше и доста като грамаж ,след като си хапвахме и оставаше за останалите от него.
Толкова беше вкусен , а спомена за него все още ме кара да преглъщам с неистово желание отново да опитам точно този вкус на точно онзи селски хляб....
Реших да опитам да приготвя хляб, определено знаех,че до онзи вкус няма как да достигна,защото тогава хляба се печеше на пещ.
Въпреки това приготвих домашен селски хляб.
                                   Резултата беше по-добър от очакванията ми.


Идеята за хляба беше и един вид експеримент за новата ми придобивка в кухнята.
Исках да изпробвам нещо, което така и не срещнах ,че е правено с Crock-Pot .
Понеже реших да рискувам гледах да използвам рецепта за хляб ,която е класическа и в същото време начина на приготвяне да наподобява този на уреда за бавно готвене.
Бях срещала в моята кулинарна група "Домашни вкусотии"  рецепти за хляб в глинен съд.
Реших,че точно такава рецепта и технология ще ми свърши работа , а и с помощта на глинения съд от рецептата ще могат да се възползват и тези ,които не разполагат с Крок-пот.


Необходими продукти:

300 мл. хладка вода
10 гр. прясна мая или 1 пакет суха
500 гр. брашно
1 с.л.лимонов сок
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
30 гр. сирене
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сминдух
1ч.л.ронена чубрица
щипка сух чесън

Тестото не се меси,а се бърка с дървена лъжица , става лепкаво и влажно.
Отнема повече време за втасването,но резултата си заслужава.

Приготвяне:

 Типично по селски заедно с хляба има и други отбрани вкусотии.




В купа смесваме маята ,хладката вода,захарта и малко брашно.
Оставяме за кратко време ,до като маята шупне добре.
Пресяваме брашното ,към него добавяме солта и лимоновия сок.
Брашното добавяме към маята и бъркаме с дървена лъжица до получаване на лепкаво тесто.


Покриваме тестото с кухненско фолио и го оставяме да почива.
След 20 минути го разбъркваме с дървената лъжица,като бъркаме от стените към основата.
Повтаряме действието няколко пъти,като целта е да се вкара въздух в тестото и отново оставяме да почива.
Аз сложих малко олио отгоре за да не хваща коричка тестото.
Аз правих тези действия още три- четири пъти за около 2 часа.
Когато е втасало след последното разбъркване го разточваме и слагаме  сирене,червен пипер,чесън,сминдух,ронена чубрица.


Когато сме добавили плънката сгъваме тестото по следния начин:


Оформяме хубава топка ,като го слагаме с гладката част нагоре.
Поръсваме крок-пота с брашно.

Преди да затворим капака на Крок-пота или да сложим капака на гювеча правим два разреза с ножа.


Крок -пот пуснах за 2 часа на режим HIGH, понеже е първи опит с хляб мога да споделя ,че може спокойно да го пуснете на 2 и 30 минути.
Ако използвате глинен съд намазваме хубаво стените с олио и поръсваме съда с брашно,слагаме тестото захлупваме с капака и оставяме да втасва до като си удвои обема.
Когато това се случи слагаме гювеча във фурната на 250 градуса и печем около 1 час.
Хлябът трябва да се зачерви и да има хрупкава коричка и мека среда.


Когато  изтече времето ,което бях посочила на Крок-пот , вкарах хляба във фурната за да добие хубава коричка и да се допече  отгоре.
Пуснах фурната на 200 градуса , и държах хляба върте до като не се получи златиста и хрупкава кора.


Аромата на домашен хляб завладя цялата къща и сякаш за един кратък миг спомена ме върна на онази дълга опашка от хора,които чакаха търпеливо за хляб, а аромата му се усещаше навсякъде около стара фурна....


Какво е един селски хляб без вкусна мерудия,парче сирене,една люта чушка и резен домашна сланина....
Нашите баби и дядовци на село именно това са хапвали за обяд ,почивайки под дебелата сянка на някои орех ,някъде из полето на България....




Всеки може да приготви този ароматен и вкусен хляб ,защото е хубаво да се върнем понякога към вкусотиите опитвали нашите деди ...


рецептата за хляба адаптирах от тук .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...