Translate

вторник, 18 февруари 2014 г.

пълнена гъска със зелеви сарми

Това ястие приготвих преди повече от две седмици , но все не бях готова да го представя.
Първо снимките не са особено добри,второ не знаех от къде да започна и как да приключа.
Мисля да започна,така че моята майка ми даде една гъска,която тежеше около 3 кг. да я сготвя в новата ми придобивка  (Crock-Pot ) и да я занеса у тях да я хапнем всички заедно.
Така започна едно обмисляне с какво да я сготвя,защото е много едра и съответно доста мазна.
Стигнах до заключението,че трябва да е приготвя със сарми.
Не само сърми около нея,а и пълнена с тях.
Около нея нямаше как да сложа много сърми,защото уреда ми е със съвместимост 5,7 л.,а гъската почти го изпълни целия.
Резултата беше повече от задоволителен,сдържам се да кажа невероятен.
Гъската направо се разпадаше ,когато я вадих от крок-пота.
Стана много крехка , но понеже беше много голяма пусна и доста мазнина.
Аз не обичам да изхвърлям продукти или храна, мазнината събрах в една кутия и сега я използвам при готвене,имам си вкусен бульон.
Ето какво сътворих аз с една гъска,кисело зеле и уред за бавно готвене.

Преминавам към рецептата .

Необходими продукти:

1 гъска в моя случай 3 кг.
1 кисела зелка
250 гр.ориз
3 ч.ч. вода
1 морков
1 глава лук
1 стрък праз
 олио
сол
кимион
черен пипер
червен пипер

за соса:
6-7 гъби печурки
1 гъбен бульон
3 скилидки чесън
черен пипер
кимион
брашно за сгъстяване

Приготвяне:


Първо приготвяме ориза за зелевите сарми.
Почистваме и нарязваме на дребно лука,праза и моркова.


В подходящ съд,аз използвам тиган уок , слагаме малко мазнина и зеленчуците .
Когато омекнат добавяме почистения ориз и една част от водата,нея добавяме постепенно.
Разбъркваме всичко , когато ориза е омекнал,слагаме и подправките,кимион,черен пипер и сол.
Правим си стандартен ориз за сарми или пълнени чушки.



Приготвяме киселата зелка за сармите.


Вземам лист,разделяме го на две ,слагаме ориз и завиваме сармичка.
Сърмите нареждаме на основата на Крок-пота.


Аз направих само един ред,които покри основата,защото гъската беше много голяма и едва успях да затворя капака на уреда.
След като запълних дъното,започнах да пълня гъската.


Когато я напълних ,с помощта на клечки за зъби затворих отвора,за да не се разпаднат сармите.


Сложих гъската върху сърмите,отгоре я намазах съвсем малко с масло ,за да полепне червения пипер и солта.
Сложих капака на уреда и го пуснах на програма Low за 10 часа.
Включих го към 9 сутринта и към 19 часа беше готова и отидохме на гости.


Около 2 часа преди да е готова ,отворих уреда и я обърнах ,за да е равномерно сготвена и от двете страни.
След като деня мина в разходки,преспиване на дете и готвене , гъската беше готова...


Както написах и по-рано , тя беше прекалено едра и както виждате пусна доста мазнина,която старателно събрах и сега използвам .
Оставих малко мазнина,с която приготвих гъбен сос.
Сложих останалата мазнина в дълбок тиган ,към нея добавих ситно нарязаните гъби.
Когато те се сготвиха,настъргах чесъна и добавих гъбен бульон.
Когато сместа започна да завира , я сгъстих с каша от брашно и вода.


Соса си подхождаше идеално на зелевите сарми и крехката гъска.
Ето колко е крехка и добре сготвена

Само при допир се разпадаше, а само какъв аромат имаше...мммм...

Ако не разполагате с уред за бавно готвене , пак може да си я приготвите по тази рецепта, но вместо в уреда може да я сложите в голям глинен съд и да печете във фурната на 150 градуса около 4-5 часа.
А ако не разполагате с такъв глинен съд , може в обикновена тава ,като покриете гъската с фолио, гответе във фурната на 200 градуса около 3 часа или го готовност.


Получи се една неочаквано добра комбинация за мен.
Гъската идеално се допълни като вкус със зелевите сарми и гъбения сос.