Translate

неделя, 23 февруари 2014 г.

Пай от круши

Този вкусен пай се приготвих съвсем случайно.
преди време правих кубински сладки  и ми остана тесто,което прибрах във фризера с мисълта,че ще приготвя някога нещо с  него.
Тестото бях изкарала от фризера вчера , още не знаех какво ще правя с него.
Майка ми дойде на гости и ми донеси круши.
Идеята какво да направя вече беше ясна.
Пай от круши...



Понеже рецептата за тестото е доста като количество продукти ,този пай е идеален за направа ако ви е останало тесто от това тук .
Аз ще посоча и друга рецепта за тестото на пая,защото не съм сигурна какви мерки на продуктите да ви посоча ,както споменах тестото на пая ми остана от кубинските сладки .


Преминавам към продуктите:

Ще ви запиша отново рецептата ,по която е направено това тесто за този пай от снимката,вие ще прецените дали ще използвате половината съставки ,само за пай или ще си направите сладки и пай.

200 гр. свинска мас ( ако нямате мас или не трябва да я консумирате заменете я с масло)
1 к.ч. олио
щипка сол
1/2 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода
2 ванилии
800 гр. брашно

От тези продукти се получава доста тесто , споменах и в началото ,че правих и други неща с него.

Друга изпитана рецепта за тесто за пай е с тези продукти:
може да видите целите рецепти тук :ябълков пай
за тестото:
200 гр.брашно
1 яйце
100 гр.масло
30 гр. пудра захар
2 с.л.вода

Вие сами преценете с кое тесто ще предпочетете за направите пая.

за плънката:
4-5 круши
20 гр.масло
щипка канела
6-7 с.л. пудра захар 
10-20 гр.орехи

за украса : маково семе 


Приготвяне:
Приготвяме тестото:
ако изберете варианта на тесто като от кубинските сладки ето как се приготвя:
 В кухненски робот или в тава слагаме съставките и омесваме тесто.
Като предварително смесваме содата с киселото мляко и чакаме да шупне.
Маста (маслото) разтопяваме към тях добавяме олиото.
Оставяме малко да си почине , разточваме го ,като формата на тестото трябва да наподобява тази на  тавата, в която ще се пече.

Приготвяне на тестото при вариант за обикновен пай:
Омесваме маслото,захарта и брашното до получаване на ронливо тесто.
Слагаме го в хладилник за около 30 мин.
Разточваме го и го поставяме във форма за тарт,която е добре намазана с масло
 ,като покриваме и стените на формата.


  Приготвяне на плънката:
В подходящ съд, аз използвах тиган .
Слагаме предварително обелените и нарязани на ситни ленти круши.
Към крушите слагаме маслото ,орехите,пудрата захар и канелата.
Разбъркваме внимателно продуктите,оставяме ги на огъня до като крушите леко омекнат.


Тестото сме разпределили във формата за тарт или подходяща тавичка.
Слагаме крушите, отгоре украсяваме с лентички от тесто .
Поръсваме леко с маково семе и печем във фурната на 150 гр. до готовност.


Пая става много  приятен на вкус.Ако желаете да има по-голям блясък може да намажете тестото с разбит жълтък преди да се изпече.