Translate

сряда, 26 февруари 2014 г.

боб яхния

Как да започна тази публикация, свързана с боба?
Какво може да се напише за него , нещо ново,което хората не знаят или пък не са опитвали???
Сложно е !
Реших да направя кратко интернет проучване за историята на тази култура.
Знаех,че е  открит извън Европа,но не предполагах ,че е толкова стара култура.
Всъщност континента на боба е Южна Америка, той е култивиран още преди инките.
В Европа е пренесен благодарение на Христофор Колубм.
Заради високия добих от едно растение и лесното му отглеждане той се разпространява до края на 15 век в цяла Европа и всички европейски колонии в Африка !  
В България боба добива популярност доста по-късно.
След Освобождението започват да се появяват първите зачатъци на рецепти с фасул, но чак през 80-те години на следващия век в България започва да се яде повече от зелето и пипера. Отнема му горе-долу 100 години, за да се нареди сред най-тачените манджи на българите.
Днес обаче се приготвя доста често, поне това е моето наблюдение,защото имам кулинарна група :Домашни вкусотии
в нея доста често се показват ястия с него.
В нашия дом също редовно си похапваме боб или познатия на всички бял фасул.
Ето един от любимите ми начини за приготвянето му:боб в гърне  .
След като го приготвих в глинен съд,бях сигурна,че по друг начин няма да ми хареса , но уви и по друг начин стана невероятно вкусен и здравословно приготвен.
От скоро имам уред за бавно готвене Crock-Pot .
Този уред определено ми помага в кухнята, той е представител на уредите за бавно готвене, а това е много важно особено за приготвяне на боб.
Пробвала съм и други рецепти в него и винаги става вкусно, но най-голямото му предимство, е че дава свободно време.

Преминавам към описание на рецептата, но преди това една снимка на традиционния боб , в случая моя е постен , за това трябваше да има и някакво месо към него .


Продукти:

около 500 гр. бял боб
1 глава лук
стрък праз
2 моркова
4-5 сушени домата
1 червена чушка
4 с.л. червен пипер
1 с.л. ронена чубрица
джоджен (сух)
черен пипер
50 мл. олио
сол на вкус
около 1,5 вода
брашно за сгъстяване

Приготвяне:


Боба накъсваме във вода за около 10 часа.
Когато тези часове отминат , го слагаме в тенджера с вода и го варим за около 10 минути.
Правим това,за да сменим водата.
Когато отминат тези минути го махаме от огъня и изсипваме водата.
През това време нарязваме зеленчуците на ситно и ги слагаме на дъното на Крок-Пота


Към зеленчуците добавяме и боба,червения пипер,чубрицата,джоджена,солата ,черния пипер и олиото.


Разбъркваме всичко много добре и добавяме водата.
Понеже за първи път правя боб в Крок -пот и сложих малко повече вода (около 2 литра) и се получи доста голямо количество , но на вас препоръчвам около 1,5 л. вода.


 Аз използвах улеснението на уреда да готви сам  и го пуснах преди лягане .
Използвах режим LOW за 8 часа.
Но ако го сложите сутринта и искате да е готов за обяд може да го пуснете на режим HIGH за 6 часа.


Ако не разполагате с Крок-Пот ,може да приготвите рецептата с помощта на глинен съд.
При използване на гювеч метода е същия , само ,че слагаме гърнето във фурната на 150 градуса за около 4 часа .
Аз приготвям и боб в гърне за 1 час и половина по тази рецепта:http://tedytitova.blogspot.com/2013/09/blog-post_6285.html

Връщам се към описанието и боба в крок-пот .
След като станах на сутринта боба беше сварен ,само трябваше да го сгъстя с малко брашно,което разтворих във вода.
Сгъстяване е въпрос на предпочитане ,дали искате боба да е като чорба или по-гъст.
Ние го предпочитаме на гъсто в къщи и използвах около 5 с.л. брашно( а и както оточних ,аз сложих много вода).
Ето резултата.


Аз го сервирах с мезе и домашна туршия, абсолютна класика.


   Определено боба си е едно традиционно за нас ястие,дали ще е постен или с месо.
 Както винаги малко късно сме го открили като вкус , но по-добре късно отколкото никога!