Translate

петък, 28 февруари 2014 г.

питка с извара

Преди няколко дни приготвях Домашна пица ,
замесих повече тесто с идеята ,че ще правя питка.
Напоследък в кулинарната ми група Домашни вкусотии , се показват невероятни питки с красиви плетки и форми.
Реших,че може да се пробвам с някои популярни плетки,които се показват в групата.
Като за първи опит се получи горе-долу добре.
Не мислих,че ще мога да се справя и толкова добре.
Питката не стана много голяма,защото с част от тестото правих и пица,но пък беше достатъчно за да я опитат всички в къщи.
Реших да сложа извара,защото имах отворено пакетче и не исках да се развали,нали съм си и практична....
Ето питката ми в завършен вид,което можах заснех и  като стъпки на приготвяне.


Продуктите,които са ви необходими са следните:
 за тестото:
1 пакетче суха мая
200 мл.прясно мляко
1 с.л.захар
1 с.л. сол
600-700 гр. брашно
1/2 кофичка кисело мляко
1 яйце
5 с.л. олио

За плънката:

150 гр. извара
сол
меко масло за намазване (около 50 гр.,ако обичате повече масло може да сложите и повече)
1 жълтък за намазване
семена за декорация (по желание)

Приготвяне:

 Тестото омесих в кухненския робот.
Първо смесих сухата мая с прясното мляко ,което е леко топло,захарта и 1 с.л.брашно.
Когато маята беше готова ,разбих в робота яйцето,олиото и киселото мляко.
Сложих маята и брашното(със солта) и робота свърши останалата работа.
До омесих тестото на ръка, до като се получи меко и не лепнещо.
Оставих в тенджерка ,която намазах с олио,намазах и тестото,сложих капака и го оставих да втасва.
Когато удвои обема си е готово.
Ето как направих едната плетка.
В Интернет има  качени доста снимки на тази плетка,също и в моята група ,много често ,момичетата показват именно този начин на сплитане на тестото.
Моята плетка е доста дефектна ,но мисля,че като за първи опит е добре.

Разточваме едно листо ,намазваме с масло и слагаме извара,аз слагах и сол,за повече вкус.
В нашия дом солата е на голяма почит.
След това се навила на руло.
Разточваме отново един лист,дълъг колкото получилото се руло и го нарязваме равномерно с нож на ленти.

Започваме да плетем ,като слагаме лентичките върху рулото.
Получената плетка сложих в тавичка(22 см.),която бях намазала с олио и поръсила с брашно,може да се използва и хартия за печене.

Едната форма беше готова, исках да направя нещо хубаво и интересно,но както обикновено работих под напрежение.
Напрежението се състоеше в това,че две годишната ми дъщеря,не искаше да спи на обяд ,а аз трябваше да направя питката,защото тестото беше станало не двойно,а четворно.
До като разточвах тестото тя ме дърпаше за крака,защото искаше да си играем ...
Съответно след дърпането последва и леко недоволство...
нямах възможност да разгледам нещо интересно в групата и действах на момента.
Частта в средата направих като разточих отново лист,намазах го с масло,сложих сол и извара .
Навих на руло ,което навих на спирала и след това направих форма на охлюв .


Не ми остана много тесто и виждане от снимките,че направих три малки топки.
Останаха ми малки изрезки и направих украсата на топчетата от ленти,които преплетох .
Малките части,трябва да наподобяват нещо като малки цветя.

Накрая с последните остатъци изрязах малки триъгълници и украсих с тях охлювчето.
Покрих  тавичката с една кърпа и оставих да втасва отново.
Преди да сложа във фурната намазах с жълтък и сложих по няколко слънчогледови семена в цветенцата.
Питката пекох в студена фурна,като оставям тавата на най-долния ред и пускам на горен и долен реотан и започвам с 50 градуса.
Когато фурната достигне тези градуси и се изключи вдигам на 100 градуса и така до като е готова.
Не е най-красивата питка,която съм виждала,но е едно добро начало ,за по-красиви питки.