Translate

четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Еклерова торта

Преди ,може би година разглеждах различни рецепти за тази торта.
Тогава ми се струваше много трудна и си казвах "това не мога да го направя" , и така отминавах рецептите.
Една от любимите ми торти е именно еклеровата...
Обожавам еклери,имах няколко опита да правя домашни(еклери ),но никога не стават като купените.
Отдавна обмислям да направя еклерова торта , но все си мислех,че не мога.
Ето,че вчера се реших и започнах да я правя, но по доста по-сложен начин, реших да приготвя сама еклерите и така си създадох допълнителна работа.
Рецептата ,която ползвах за домашните еклери е ТУК .
Мисля,че трябваше да купя 10-15 еклера , защото нещо не ми се получиха .
Не станаха особено меки и не се надуха при изпичането,но тези,които не сложих в тортата дори не успях да напълня с крем,защото съпруга ми ги изяде преди да ги напълня.
Той определено ги хареса, за разлика от мен ...
Преминавам към описание на тортата, но преди това може да я видите готова.


Продукти :
може да си купите готови 10 -15 еклера
ако решите да ги правите ето продуктите за тях:
За еклерите:
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
3-4 бр. яйца - зависи от големината им

150 гр. домашно сладко от ягоди

за крема , с които се прави тортата:

800 мл. прясно мляко
160 гр. захар ( около 10 с.л.)
50 гр. масло
5 ванилии
50 гр. бял шоколад
2 яйца
100 мл.прясно мляко ( или течна сметана)
3 с.л.брашно
1/2 пакетче желатин
200 гр. течна сметана ( тя се разбива по-късно)

за блата:
2 яйца
180 гр. захар
160 гр.брашно
2 ванилии
1/2 пакетче бакпулвер 

за глазура:
50 гр. млечен шоколад
150 гр. течна сметана
50 гр. натурален шоколад

Приготвяне:




Аз започнах с направата на еклерите.
Водата и олиото завират на котлона, 
след това се добавя брашното и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес. 
Маха се от котлона и се оставя да изстине.
 След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква добре. 
Тестото става още по-гъсто и лепкаво. 
С пош се оформят еклерчета  от сместа и се поставя в  покрита с хартия за печене тава, 
като се оставя известно разстояние между еклерчетата. 
 Пекат в предварително загрята до 200 С фурна, около 30 минути.
 Изстиналите еклери напълних със сладкото от ягоди.
Вие може да ги напълните с крем , всичко е въпрос на вкус.


 Продължавам с крема:
В тенджера слагаме млякото,захарта,шоколада и маслото ,оставяме ги на котлона.
Когато започне да завира и захарта ,и шоколада се разтопят прибавяме яйчената смес.
Яйчената смес се приготвя,като разбием яйцата с млякото(сметаната) и бавно добавяме брашното, трябва да се получи гладка каша,която внимателно добавяме към млякото.
Бъркаме постоянно за да не се получават бучки.
Желатина добавяме веднага към крема,няма нужда да го разтваряме в топла вода,защото крема е врял,но трябва да го разбъркаме за да се разтвори.
Накрая слагаме и ванилията.
Оставяме крема да се охлажда.
Когато е охладен,още преди да се е стегнал слагаме сметаната(около 150 гр.) ,която сме разбили с миксер или робот( от нея оставяме една част за намазване на готовата торта).
Бъркаме внимателно, при мен станаха едни малки топченца и реших да го разбия с миксера,за да стане по-нежен крема.
Когато го разбих с миксера го прибрах в хладилника,за да стяга.



 

Блатовете приготвих така:
Разделяме белтъците от жълтъците.
Жълтъците и захарта разбих с 7-8 с.л. вода.
Към брашното сложих бакпулвера и ванилията  , заедно ги добавих към жълтъците.
Разбърква се внимателно.
Белтъците се разбиват на сняг и се добавят накрая на етапи,като се бърка в една посока ,за да не спаднат.
Сместа изсипваме във форма за торта ,моята е 24 см..
Изпича се в умерена фурна до суха клечка.
Когато блата е студен се реже на две.


Сглобяване на тортата.
Аз използвам същата форма,в която пека блата.
Започваме с единия блат ,които покриваме с крем, върху крема редим еклерите , а между тях слагаме сладко от ягоди ( това е по желание).
След това отново слагаме останалия крем.
Накрая слагаме и втория блат,които мажем с останалата разбита сметана.
Прибираме тортата в хладилника за минимум 4 часа.
Аз не засичам време,защото изчаквам дъщеря ми да заспи и тогава си играя да украсявам .
Тортата приготвих следобеда, а когато заспа направих и шоколадовата заливка.


Ето как направих и нея:
В подходящ съд , аз използвах тиган сложих сметаната ,маслото и двата вида шоколад.
Сложих ги на котлона и започнах да бъркам,до като се смесят всички съставки ,а когато се сгъсти го махнах.
С тази смес залях тортата и отново я сложих в хладилника до сутрината.
С останалия шоколад направих това:

Когато се охлади ги прибрах в хладилника и с тях украсих тортата отстрани .


Получи се една много вкусна и лека торта с допълващи се вкусове .
Еклерите не се виждат добре,защото както писах не станаха много добре.


Най-вероятно си вие като мен си мислите,че е сложна , но когато човек пребори страховете си ,разбира,че няма нищо сложно....
                                                                Опитайте и вие....