Translate

петък, 21 март 2014 г.

кисело зеле с гъши бутчета


                            Какво да напиша за тази невероятна вкусотия...?
До като времето позволя и  все още е сезона на киселото зеле , сякаш не можем да му се насладим.
Имах във фризера си едно пакетче с гъши бутчета и крила .
Реших,че след като опитахме   пълнената гъска със зелеви сарми ,която беше сготвена идеално в Crock-Pot ,трябва да направя тези бутчета с кисело зеле и отново в уреда за бавно готвене Crock-Pot .
Резултата беше отличен , бутчетата се отделяха от костта само при допир с вилицата,а зелето то се топеше в устата ,една идеална комбинация .


 Уредите за бавно готвене са един верен помощник в кухнята на работещите  жени и майките с малки деца,като мен.
Слагате всичко в "модерното гърне" пускате го и излизате на работа или на разходка с детето.
Когато се приберете ще имате сготвена храна,която е топла и вкусна.


Аз така направих и с това ястие,сутринта сложих всичко в Crock-Pot
пуснах го и изкарах детето на разходка до близкия парк.
След 5 часа обяда беше готов.
Ето от какво се нуждаете за да приготвите това ястие:
2 гъши бутчета
2 гъши крила
1 средна кисела зелка
1 к.ч.ориз
1 с.л.червен пипер
2 скилидки чесън
кимион
черен пипер
сол

Приготвяне:
Киселото зеле режем на ситно или смиламе в кухненски робот.
Слагаме го на основата на керамичния съд.
Настъргваме чесъна,слагаме подправките и разбъркваме.
Аз сложих една супена лъжица гъша мас,която събрах от пълнената гъска   
при предишното готвене.
Вие може да сложите една супена лъжица олио ,но не повече,защото гъските са доста мазни,особено тези,които се отглеждат за да им се използва дроба след това.
Слагаме и ориза и разбъркваме всичко заедно.
Нареждаме месото отгоре.


Затваряме уреда и го пускаме.


Както споменах по-горе пусках крок-пота на HIGH режим за 5 часа.
След като изтече времето за готвене уреда преминава автоматично в режим WARM .
Този режим поддържа храната топла , до като се приберете от работа или от разходка.
Ето и готовото хапване.


Вкусно,ароматно и лесно за направа...
Ако не разполагате с Крок-пот,може да приготвите ястието в глинен съд.
Отново смесвате заедно съставките,като добавите около една чаша вода и слагате в студена фурна ,която пускате на 150 градуса.
Печете поне 2 часа, до готовност на месото,може да отнеме и повече време.
Следете дали водата е извряла ,може да се наложи да добавите.
Ако не разполагате с глинен съд, може да приготвите това ястие,като сварите предварително месото .
Слагате месото с получилия се бульон в тава,заедно с киселото зеле,ориза ,подправките и печете във фурната ,до като се сготви зелето.

Сервира се топло с леко пикантна маринована чушка и филия хляб.