Translate

понеделник, 24 март 2014 г.

сладкиш с арония

Едни от най-полезните плодове,които познаваме в нашето съвремие е именно аронията.
С богатия си асортимент от витамини и минерали тя се нарежда на челно място сред най-използваните с лечебна цел.
В изсушен вид тя се предпочита заради лесното съхранение и бързата направа на лечебни чайове.
Реших да приготвя сладкиш с арония,защото за първи път я използвам в кулинарията и ми беше любопитно как ще е на вкус .


Сладкиша е класически с познати и достъпни съставки ,може да го приготвите във форма за кекс или да е като моя в тавичка (22 см) .Вкуса напомня вкуса на кексовете от детинство.
Аронията си пасва идеално с вкуса на сладкиша и съставките му.
Определено се получи една много вкусна комбинация!



За моя сладкиш  използвах сушена арония на фирма "Serena"    ,
за пореден път фирма "Serena" , доказа,че продуктите,които предлага са с най-високо качество.
Може да намерите и другите ми рецепти ,в които съм използвала сушени плодове и зеленчуци ето ТУК  !



Може да се снабдите със сушени плодове и зеленчуци от Интернет магазина  на фирмата и така ще се възползвате от текущите промоции!




Необходими продукти:

3 яйца
1 ч.ч. захар (200 гр.)
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер (15 гр.)
5 с.л. олио (500 мл)
1/2 ч.ч. кисело мляко
2 ванилии

за глазура :
100 гр. захар
100 мл.вода
20 гр. бял шоколад

Приготвяне:

 Разбиваме яйцата със захарта много добре.
Използваме миксер или кухненски робот.
Постепенно добавяме млякото и олиото.
Брашното смесваме с бакпулвера , ванилията и го добавяме към вече разбъркана смес.
Накрая слагаме сушената арония.

Изсипваме сместа във форма за кекс или в тавичка(моята е 22 см.силиконова) и печем на предварително затоплена фурна на 150 градуса,до суха клечка( при мен отне около 30-35 минути)


Лъскавия вид ,които има сладкиша е от една моя пълна импровизация.
Направих нещо като глазура от сушена арония,но това,което се получи може да използвате и като сладко .
За глазура може да използвате каквото пожелаете ,аз реших да направя комбинация две в едно.
С получилия се сироп залях сладкиша ,с плодовете го украсих,а остатъка прибрах в хладилника в едно бурканче.
Мисля да го използвам като сладко ,към плодова салата,украса на мелба и прочие...


В тиган сложих 100 гр.сушена арония 100 гр.захар и 100 мл. вода.
Когато заври се получава един червен сироп ,сгъстих като сложих и бял шоколад.
Може и още малко вода да се сложи.
Мислих да пасирам накрая всичко,но не бях сигурна какво ще се получи и не го направих.
С помощта на четка нанесох изстиналата глазура върху сладкиша.
Ето от близо как изглежда моето сладко от арония.




Един лесен и вкусен сладкиш...