Translate

вторник, 11 март 2014 г.

запеканка с два вида месо и още неща...

В събота на 8 март имах двоен празник .
Празнувах именният си ден -Тодоровден и деня на жената.
Бях поканила няколко много близки хора на гости .
Имах много други задачи през деня и заложих на нещо лесно за приготвяне,което не изисква много подготовка и пазене пред печката.
Няколко пъти ,когато съм била на гости у моя брат ,сме вечеряли подобно ястие и аз реших да приготвя него,защото става вкусно и сочно.
Не зная как се казва , за това го нарекох така : запеканка с два вида месо и още неща..,защото освен месото има още вкусни продукти.


Ето от какво се нуждаете,за да приготвите и вие това ястие:
2 бр. пилешки гърди
4-5 свински пържоли
200 гр. топено сирене
600 гр. гъби
4-5 кисели краставици
125 гр. моцарела
4 скилидки чесън
200 мл. готварска сметана


продукти за мариноване на пилешкото месо:
подправка за пиле
50 гр. соев сос ( ако го харесвате може и повече)
1 к.л. чесън на прах
2-3 с.л. зехтин
сока на половин лимон

продукти за мариноване на свинското месо:
100 гр. червено вино
кимион
черен пипер
2-3 с.л. зехтин
сол

Приготвяне:


Месото е добре да се маринова няколко часа преди приготвянето на ястието.
За по-добър вкус,аз мариновам месото от предната вечер ,така поема всички вкусове.
В стъклена тава слагаме малко олио на дъното .
Нарязваме гъбите и слагаме като основа в тавата.


Върху гъбите нареждаме първо пилешкото месо,защото както знаем гърдите са по-сухи,а така като са отдолу ще поемат от мазнината на свинското месо.


Ето подредбата,от снимката се вижда следното:
гъби за основа,пилешко месо ситно нарязан чесън,кисела краставица топено сирене .
Върху тях слагаме отново ред гъби.


Върху тези гъби нареждаме свинското месо.


Свинското месо ,което използвах е от бут .
Понеже е домашно , си оставихме и сланината ,за това е малко по-мазно.






Отново слагам топено сирене,чесън и гъби.
Слага се сметаната.
Покрих тавата с фолио и сложих да се пече на 200 градуса.








Когато месото е готово(около час ,час и половина се готви) махаме фолиото и слагаме нарязаната моцарела.
Запичаме във фурната го получаване на уникална коричка.


Стана страхотно  месото се получи сочно и крехко, а гъбите и топеното сирене обогатиха вкуса.
Коричката...тя е превъзходна...