Translate

събота, 26 април 2014 г.

Богата лютика и домашен хляб

От доста време се каня да приготвя подобен тип разядка.
Богата на вкус  придружена от ароматен и топъл домашен хляб!


Подобна вкусотия е наслада за всички сетива.
Няма по-вкусен хляб от домашния, а в комбинация с тази  лютика човек с удоволствие си хапва и се наслаждава, без да може да говори ,защото не спира да яде!


За пореден път се убедих ,че сушените плодове и зеленчуци на "Serena" са най-вкусните,които съм опитвала.



Преди време приготвях Пълнени сушени чушки по Ловешки  ,станаха толкова вкусни,че ви препоръчвам да ги направите и вие.



Богатата ми лютика стана чудесна...
Идеално се допълват сварените зеленчуци и двата вида сушени чушки.
Получава се нещо като лютеница, но малко по-гъста и наситена.



Препоръчвам ви да опитате продуктите на "Serena",
аз съм много доволна от тях !
Може да си поръчате от Интернет магазина на фирмата .


Домашния хляб го правя за втори път , рецептата ,която следвах е тази за   селски хляб .
Този път изпекох хляба е тенджера .
Получи се нещо уникално,къщата мирише на изпечен топъл хляб...



Необходими продукти:


продукти на лютиката:
2бр. големи картофа ( моите бяха около 750 гр. )
2 бр.моркова
1бр. глава лук
5-6бр. люти чушки "Serena" ( ако обичате люти  храни може да сложите и повече)
4бр. скилидки чесън 
сол на вкус
50 мл. олио
кимион
1 с.л. лютеница



Продукти за домашния хляб

500 гр. брашно
1 пакет суха мая
 300 мл. хладка вода
1 с.л.лимонов сок
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол



Приготвяне:
Започваме от лютиката:


Картофа,моркова и лука  се обелват и сваряват заедно .
До като са още топли се смачкват с преса за картоф.
Сушените люти и сладки чушки  се почистват от семките ,най-вече лютите и се сваряват до омекване.
Когато са омекнали се обелват и се нарязват на ситно.
Смесват се със смачканите зеленчуци добавя се олиото,сол,кимион и лъжичката лютеница.
Разбърквате добре и опитвате.



Приготвяне на хляба:
Тестото не се меси,а се бърка с дървена лъжица , става лепкаво и влажно.
Отнема повече време за втасването,но резултата си заслужава.
 В купа смесваме маята ,хладката вода,захарта и малко брашно.
Оставяме за кратко време ,до като маята шупне добре.
Пресяваме брашното ,към него добавяме солта и лимоновия сок.
Брашното добавяме към маята и бъркаме с дървена лъжица до получаване на лепкаво тесто.

 Покриваме тестото с кухненско фолио и го оставяме да почива.
След 20 минути го разбъркваме с дървената лъжица,като бъркаме от стените към основата.
Повтаряме действието няколко пъти,като целта е да се вкара въздух в тестото и отново оставяме да почива.
Аз сложих малко олио отгоре за да не хваща коричка тестото.
Аз правих тези действия още три- четири пъти за около 2 часа.


 Когато е втасало след последното разбъркване го разточваме и оформяме като пощенски плик.
Правим го кръгло и го слагаме в предварително покрита с хартия за печене тенджера.
Този хляб може да се изпече и в глинен съд,но малко трудно се изважда ,когато е готово,за това реших да го изпека в обикновена тенджера.


След като е втасало още малко го слагаме във фурната ,която пускаме на 200 градуса и печем до готовност на хляба.
Той трябва да има хубава коричка ,която е твърда отвън , а самия хляб отвътре трябва да е мек.





След като опитах тази вкусотия съм сигурна,че често ще си я приготвям в къщи.
Горещо препоръчвам да приготвите и вие тази вкусна комбинация!