Translate

понеделник, 5 януари 2015 г.

Домашен бабек


Както всеки път споделям на моя съпруг ,мога да ям бабек всеки ден и няма да ми омръзне!
Отгледана съм с тази вкусотия!
Имам много детски спомени свързани с него.
Едната ми баба приготвяше бях сварен ориз и запечен бабек към него.
Обожавах го.
Вкусен е всякак,изпечен на жар (така го обичам най-много),нарязан на мезе,сготвен с яйца,праз или ориз...


Напоследък все по-рядко се прави тази вкусотия,защото хората спряха да отглеждат домашни животни.
Трудно се намира качествено телешко месо или хубава сланина.
Тази година моите свекър и свекърва купиха телешки бут, а и отгледаха две прасета.
Получиха се перфектни мезета,които може да видите от снимките!


Израснала съм на село и тези вкусотии бяха даденост когато растях.
Това са едни от любимите вкусотии на семейството ни.
От миналата година правя едната рибица на прасето на Филе "Елена" и си оставям сланина,която овкусявам с подправки ТУК е рецептата.
Сланината прибирам във фризера и режа от парчетата ,когато реша.
Така имам вкусна сланина за цялата година.


Преминавам към бабека.
Не съм участвала в направата му,защото гледах детето,много исках да снимам и да ви покажа целия процес,но нямах възможност.
Следващата година,(ако правим) ще поправя тази грешка.


Рецептата поисках от свекърва ми,която любезно ми я предостави.
Рецептата е съотношение между килограми месо и подправки.
Не е нищо сложно.
Ето я и нея:

На 10 кг. телешко месо се добавят 4 кг. сланина

Подправките са както следва:
На 1 кг.месо :

5 гр. кимион
5 гр. черен пипер
26 гр. сол
20 гр. червен пипер

Приготвяне:


Смилате телешкото месо и сланината.
Ние не го смиламе на едро,а на ситно.
Вижда се от снимката!
Омесвате месото заедно със подправките.
Трябва да месете много,за да се разпредели навсякъде от всички подправки.
Използват се готови "бабеци" (големи кръгли гайди ) ,които се пълнят с омесената кайма.
Ние напълнихме гайди,които са по 1 кг. и такива малки "маденици"(така се наричат тук) ,те се накисват в топла вода,за да омекнат.
За се напълнят се използва машинка.
Не трябва да остава въздух ,защото каймата побелява.
Когато се напълнят се закачат на сухо и проветриво място,за да съхнат.


Надявам се да съм пресъздала добре описанието.
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...