Translate

петък, 12 юни 2015 г.

Кюфтенца по Марокански


В стремежа си да приготвя нещо ново и по-различно за обяд или вечеря се спрях на тази рецепта.
Не зная дали името на ястието е автентично, но така го видях представено в този сайт!
Реших да го приготвя защото всички продукти са по вкуса на семейството ми, като направих леки корекции в състава на каймата!
Получи се голяма вкусотия, която се одобри доста бързо изчезна!


Използвах кус-кус какъвто имах в момента, не е марокански ,а български.
Но мисля, че и с него се получи вкусно, а това е най-важното.


В момента в градинката си имам богато изобилие от билки и реших с тях да обогатя вкуса на каймата и определено не сгреших с това решение.


Ето и продуктите:
400 гр. крехко месо от свински бут, може и директно кайма 
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
2-3 ч.л. черен пипер
кимион
щипка канела
сол
1 яйце
филия хляб 
пресните билки са следните:
магданоз
риган
чубрица
целина
кориандър 
салвия
босилек
див лук

за соса:
800 мл. доматен сок
глава лук
2-3 скилидки чесън
сол
2 с.л. червен пипер
босилек
магданоз
1 с.л.захар
3 яйца

1 к.ч. кус-кус 
10 к.ч. вода


Приготвяне:
Аз използвах месо от свински бут, което смях заедно с лука, чесъна и всички билки и подправки без хляба и яйцето.


Когато смелите месото с всички посочени продукти го омесете с яйцето и накиснатия хляб.
Ако ще използвате готова кайма си я омесете по стандартния начин.
оформете малки кюфтенца.
В дълбок тиган сложете сока, настържете лука и чесъна.
Подсолете и нарежете подправките на ситно.
В соса може да сложите кимион, черен пипер, дафинов лист .
Оставете го да къкри до като сока стане сос.
Накрая сложете червения пипер и захарта .
Започнете да пържите кюфтенцата в малко мазнина.
Готовите кюфтенца слагайте в соса.


Накрая върнете соса на огъня и сложете яйцата.
Може да ги разбъркайте и да стане като миш-маш или да оставите да се сготвят отгоре.
Сварете кус-куса по посочените указания на опаковката.
Отцедете кус-куса,,сложете го на основата на чиния и сервирайте кюфтенцата и соса.


Хапнете ги още топли, защото са супер вкусни!
Леко пикантни кюфтенца с богат билков вкус в комбинация със сос и кус-кус....
Приятен обяд!

Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !