Translate

събота, 20 юни 2015 г.

Пържени кюфтенца с доматен сос


Бърза и лесна рецепта,от която всички ще са доволни !
Понякога имаме нужда да си припомним вкуса на нещо типично като например пържени кюфтета ,а в комбинация с доматения сос е чудно!



Ето продуктите:
за кюфтетата:
400-500 гр,крехко свинско месо от бут или готова смляна кайма 
1 глава лук
1 скилидка чесън
сол
кимион
черен пипер
магданоз
мащерка
прясна чубрица
риган 
2-3 листа босилек 
кашкавал 

за доматения сос:
около 1 литър доматен сок или няколко пресни домата 
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
сол
1-2 с.л. захар 
2 с.л. червен пипер
щипка канела
дафинов лист
черен пипер
босилек
магданоз
чубрица 

Приготвяне:


Соса се приготвя по следния начин:
В дълбок тиган или тенджера сложете доматения сок ,а към него добавете настъргания лук и чесън.
Сложете го на огъня,за да се сгъсти.
Аз слагам по-голямата част от билките и подправките да се готвят със соса,така го овкусяват.
Оставям накрая червения пипер и захарта.
Всичко останало слагам в началото.
Когато соса се сгъсти може да сложите още малко чесън и да добавите малко пресни билки.


От доста години имам кухненски робот ,който използвам и за мелачка на месо, не си купувам кайма ,а си я приготвям в къщи.
В робота слагам месото,всички подправки ,лука,чесъна и смилам.
Така имам перфектно смляна ,омесена и овкусена кайма.
От нея се оформят кюфтенца.


В тиган сложете олио и когато се сгорещи запържете кюфтетата.
Малко преди да са готови сложете парче кашкавала върху всяко от тях.
Сервирайте за основа сос и в добавка кюфтенца.
Вкусно и лесно!