Translate

четвъртък, 25 юни 2015 г.

Торта "Таханово изкушение"


Тази публикация е една от трудните за мен,защото искам да се получи по-специална,защото искам да напиша хиляди неща,които мисля в момента,защото деня е специален за мен,защото има много фактори ,които я правят различна...
Днес имаме годишнина от сватбата!
4 години щастлив семеен живот !!!


Неусетно изминали 4 години ,изпълнение с много емоции и незабравими моменти...
Сватбеният ден е специален,той не може да се опише или ако се опише думите не са достатъчни за да пресъздадат онези чувства ,които завладяват младоженците ...
Няма да изпадам в дълги опити да опиша тези чувства ,защото ще се повтарям ,а и ще ви отегча..
Всеки,който е преживял един сватбен ден знае за какво пиша!
Пълна лудница е !!!


За годишнината ни реших да приготвя една торта,комбинацията,на която е перфектна като вкус!!!
Още когато опитах Вафлената торта си знаех,че ще правя торта от халва и днешния ден е перфектен повод за това !!!
Тази торта е перфектна,сладка,сочна,вкусна,даже завладяващо вкусна и изкушаваща...
Толкова е вкуса,че не можеш да спреш да я ядеш,казваш си"още една хапка...още една..."


Комбинирах какаови блатове с крем от бял шоколад и тахан халва,перфектна комбинация!


Тортата се превърна в хит в семейството ни.


Тортата покрих с трохи от изрезките на блата и нарязана халва,не съм добра в декорирането ,но исках и тортата да е максимално изчистена.


За блатове използвах любимата ми рецепта за Шоколадов Фъч, редовно правя по тази рецепта блатове,винаги се получават!


Няма да ви изкушавам повече,ще споделя продуктите и начина на приготвяне,за да си я направите и вие...


Продукти:
за блатовете:
2 ванилии
200 гр. захар
2ч.ч. брашно
200 грама кисело мляко
1 ч.л. сода
100 мл. олио
6 с.л. какао 

за сиропа:
200 мл.вода
150 гр.захар
1 ванилия

за крема:
300 гр. тахан халва
100 гр. бял шоколад
100 мл. сметана 
20 гр. масло 

за декорация:
100 гр. тахан халва
трохи от блата 

Приготвяне:


Първо направете сиропа и го оставете да се охлади.
След това пригответе блатовете.
В дълбока купа слагаме брашното ,захарта,какаото и ванилията.

Разбъркваме добре сухите съставки.Към киселото мляко добавяме содата и чакаме да шупне.


Когато содата е шупнала добавяме млякото и олиото към сухите съставки и разбъркваме ,до като се смесят продуктите.
Слагаме в две тави( аз използвам силиконова 22 см.) и печем в предварително затоплена фурна на 150 градуса.
Аз проверявам дали е изпечен с помощта на дървен шиш.
Когато са готови ги оставяме да се охладят и ги изкарваме от формата.



До като се пече блата може да се приготви крема.


Нарежете халвата на парчета ,начупете шоколада и ги сложете в купа.
Кипнете сметаната и маслото и ги залейте.
Ако не се разтопят много добре,може да ги сложите в тенджера и да сложите крема на котлона.
Пуснете на бавен огън и бъркайте до като не се разтопят всички парченца халва и шоколад.
Оставете крема да се охлади.


Когато всичко е студено преминете към сглобяването на тортата!
Аз използвам форма тип ринг за торта.
Направих тази торта с размер от 17 см.
Изрязах блатовете  с такъв размер.



                                          Слагате блат в дъното,сиропирате го и слагате крем.
От двете форми ,в които пекох единия блат стана по-дебел,а другия тънък.
За това рязах на две само по-дебелия ,но не го разделих точно ,за това втория ред на тортата е съставен от изрезки и не го сиропирах.
Покрих и него с крем.
Накрая завърших с блат и малко останал крем.


                  Тортата беше около 5 часа в хладилника,изкарах я и я украсих с трохи от изрезките и халва.
         

Накрая на тази объркана публикация искам да напиша най-важното ,а то е :
Обичам те ,скъпи!!!
Благодаря ти за любовта,подкрепата и приятелството !!!