Translate

четвъртък, 25 юни 2015 г.

Торта "Таханово изкушение"


Тази публикация е една от трудните за мен, защото искам да се получи по-специална, защото искам да напиша хиляди неща, които мисля в момента, защото деня е специален за мен, защото има много фактори ,които я правят различна.
Днес имаме годишнина от сватбата!
4 години щастлив семеен живот.


Неусетно изминали 4 години, изпълнени с много емоции и незабравими моменти.
Сватбеният ден е специален. Той не може да се опише, или ако се опише думите не са достатъчни за да пресъздадат онези чувства, които завладяват младоженците.
Няма да изпадам в дълги опити да опиша тези чувства, защото ще се повтарям, а и ще ви отегча.
Всеки, който е преживял един сватбен ден знае за какво пиша.
Пълна лудница е!


За годишнината ни реших да приготвя една торта, комбинацията, на която е перфектна като вкус!
Още когато опитах Вафлената торта си знаех, че ще правя торта от халва и днешния ден е перфектен повод за това.
Тази торта е перфектна, сладка, сочна, вкусна, даже завладяващо вкусна и изкушаваща.
Толкова е вкуса, че не можеш да спреш да я ядеш, казваш си "още една хапка...още една..."


Комбинирах какаови блатове с крем от бял шоколад и тахан халва.


Тортата се превърна в хит в семейството ни.


Тортата покрих с трохи от изрезките на блата и нарязана халва, не съм добра в декорирането, но исках и тортата да е максимално изчистена.


За блатове използвах любимата ми рецепта за Шоколадов Фъч, редовно правя по тази рецепта блатове,винаги се получават!


Няма да ви изкушавам повече, ще споделя продуктите и начина на приготвяне, за да си я направите и вие.


Продукти:
за блатовете:
2 ванилии
200 гр. захар
2ч.ч. брашно
200 грама кисело мляко
1 ч.л. сода
100 мл. олио
6 с.л. какао 

за сиропа:
200 мл.вода
150 гр.захар
1 ванилия

за крема:
300 гр. тахан халва
100 гр. бял шоколад
100 мл. сметана 
20 гр. масло 

за декорация:
100 гр. тахан халва
трохи от блата 

Приготвяне:


Първо направете сиропа и го оставете да се охлади.
След това пригответе блатовете.
В дълбока купа слагаме брашното, захарта, какаото и ванилията.

Разбъркваме добре сухите съставки. Към киселото мляко добавяме содата и чакаме да шупне.

Когато содата е шупнала добавяме млякото и олиото към сухите съставки и разбъркваме, до като се смесят продуктите.
Слагаме в две тави ( аз използвам силиконова 22 см.) и печем в предварително затоплена фурна на 150 градуса.
Аз проверявам дали е изпечен с помощта на дървен шиш.
Когато са готови ги оставяме да се охладят и ги изкарваме от формата.



До като се пече блата може да се приготви крема.


Нарежете халвата на парчета, начупете шоколада и ги сложете в купа.
Кипнете сметаната и маслото и ги залейте.
Ако не се разтопят много добре, може да ги сложите в тенджера и да сложите крема на котлона.
Пуснете на бавен огън и бъркайте до като не се разтопят всички парченца халва и шоколад.
Оставете крема да се охлади.


Когато всичко е студено преминете към сглобяването на тортата!
Аз използвам форма тип ринг за торта.
Направих тази торта с размер от 17 см.
Изрязах блатовете  с такъв размер.



                                          Слагате блат в дъното, сиропирате го и слагате крем.
От двете форми, в които пекох единия блат стана по-дебел, а другия тънък.
За това рязах на две само по-дебелия, но не го разделих точно за това втория ред на тортата е съставен от изрезки и не го сиропирах.
Покрих и него с крем.
Накрая завърших с блат и малко останал крем.


                  Тортата беше около 5 часа в хладилника, изкарах я и я украсих с трохи от изрезките,  и халва.
         

Накрая на тази объркана публикация искам да напиша най-важното, а то е :
Обичам те, скъпи!
Благодаря ти за любовта, подкрепата и приятелството.



Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...