Translate

събота, 11 юли 2015 г.

Торта " Шоко " и Честит Рожден Ден на мен !


Ето ме ,днес на 30 години !
Ще ви призная ,че не се чувствам на 30 , а всъщност не зная как се чувстват 30-годишните ...
Както и да е !
Това е доста обширна тема за размисъл , в която не искам да изпадам...
Тази торта мога да нарека и "предизвикателството" ,защото всичко беше срещу мен до като я правех,и си личи...
Не е най-изящната ,не е най-перфектната ,не е най-красивата торта,която сте виждали,но пък си е моята първа двуетажна торта ,която правя!
И повярвайте ми ,изглежда добре предвид несгодите,които преживях с нея!


Сигурна съм, че и вие сте изпитвали тези чувства на притеснение как ще се представите пред гостите си, дали няма да се изложите с някое ястие , ами аз също  се чувствам така  !
Имах фикс идея да направя торта на два етажа за 30-я си Рожден ден !
Исках да изглежда перфектно ,но поради ред препятствия не стана идеалната торта ...
Искам да ви помоля да не се отказвате от желанията си, дори когато блата ви спадне, дори когато крема ви се пресече, дори когато се изгорите, дори когато има шанс тортата ви да се разпадне !
Просто не се предавайте пред тези многобройни несгоди,покажете ,че искате и можете !
Аз така направих,не се отказах от желанието си с тази торта,защото спокойно мога да отида да си купя една перфектна торта ,но тя няма да е моята торта...


Зная,че много хора няма да я харесат ,но аз съм човек ,който няма да бъде сломен от няколко негативни критики ...
Надявам се гостите ми да одобрят вкуса на тортата,заложих на комбинация от шоколад и сметана ,класиката в тортите !



Ще споделя само още нещо и преминавам към описанието на рецептата!
Чувствам се страхотно !
Мисля,че предстой един още по-добър етап от живота ми след 30 г. !
Вече съм съпруга и майка на прекрасна дъщеря и мисля,че ще живота ми ще става все по-смислен и щастлив !


Стига лирични отклонения ,които ме просълзяват ...
Два от блатовете са по  класическа рецепта за пандишпан ,които малко спадна при мен ,но ще споделя с вас продуктите и начина на приготвянето му !

Ето продуктите за тази торта:

за пандишпана:
за тава 24 см. 
6 яйца
30 гр. захар на 1 яйце 
25 гр. брашно на едно яйце
щипка бакпулвер 
4-5 капки ванилия 

за какаовия блат:
3-4 бр. блатове 
2 дози от рецептата ето ТУК !

за шоколадовия крем :
200 гр. натурален шоколад
200 гр. бял или млечен шоколад
500 мл. сметана 
200 мл. сметана за разбиване 

за шоколадовата глазура :
200 гр.черен шоколад 
40 мл. сметана
20 гр. масло 

за сиропиране на блатовете:
компот от ягоди 

за декорация :
ягоди и шоколадови бонбони 

Приготвяне :


Не се стресирайте ,тортата не е много сложна ,ако сте упорите като мен ще се справите !
Първо изпечете блатовете.
Как се приготвят какаовите може да видите ТУК , всичко е описано подробно за тях.
Редовно използвам тази рецепта за блатове на торти и съм доволна .
Ще обясня подробно как се приготвя пандишпана ,защото е ново и за мен !
Това е класическа рецепта за пандишпан...


Разделяте белтъците от жълтъците .
Белтъците се разбиват с щипка сол на твърд сняг.
Жълтъците ,захарта и аромата се разбиват до получаване на гъст крем.
Брашното се пресява добре,трябва да е фино .
Към него сложете бакпулвера.
Когато разбиете жълтъците на няколко пъти добавяйте белтъци и брашно,като аз още веднъж 
пресях брашното през цедка.
Този процес се прави на няколко пъти.
Получилата се смес се изсипва във тава .
Фурната се пуска на 180 градуса,като първите 10 минути не се отваря.
Пече до суха клечка.


Аз отворих фурната и пандишпана ми спадна, за това вместо на три го нарязах на две части...
Когато сте готови с блатовете пригответе крема.
В дълбок съд сложете начупения шоколад и сметана , и ги сложете на котлона.
Когато сметаната започне да се загрява бъркайте непрекъснато ,когато всички шоколад се е стопил ,може да махнете съда от огъня.
Когато се охлади го сложете в хладилника,за да стегне и изстине.
Сметаната се разбива с миксер или робот на пухкава пяна.
Половина сложете към шоколадовия крем, а друга използвайте за тортата.
Крема е готов и може да сглобявате тортата.


Основата на тортата е 24 см.,а втория етаж 18 см.
За първата торта използвах тава с махащ се ринг .
За втория етаж използвах само ринг за торта, който няма основа или дъно,аз си направих като изрязах картон с необходимия ми размер и го опаковах с домакинско фолио.
Изрязах какаовите блатове с размера,които ми трябва и започнах сглобяването.
Двете торти се сглобяват по отделно.
За основната торта използвах пандишпанов и какаов блат, или три платки.
Първата се сиропира с компот от ягоди и върху нея се слага шоколадов крем.
Добавих печени орехи за по-богат вкус.
Сложих като втори блат какаов,сиропирах  и покрих със сметана.
Третия отново е пандишпанов ,сиропира се и се покрива с шоколадов крем.
По същия начин се прави и малката торта.
Тортите се слагат в хладилника поне за час.
Сглобяването може да се получи по два начина.
Като забиете дървени шишове,махнете картонената основа на малката торта и я закрепете .
Ако не стане сложете втория етаж с подложката ,като декорирате няма да се вижда...
Пригответе шоколадовата глазура ,като на водна баня разтопите натуралния шоколад,маслото и сметаната.
Намажете с готовата глазура тортата.
Декорирайте с нарязани на половина ягоди и готови шоколадови бонбони.
Това е !


Най -важното е,че се получи горе-долу добре !
А най-важното ,е че дъщеря ми я хареса !
Снимка на разрязаната торта ще споделя по-късно !
До като снимах тортата видях тази красавица!


Това е моята първа торта на два етажа , не е перфектна ,но си я моята торта за 30-я ми Рожден ден !
Остана да си пожелая да съм здрава !