Translate

вторник, 14 юли 2015 г.

Домашни дюнери


Тези дюнери бяха набелязани от месеци !
Не ми се захващаше с тях ,заради сложността и многото съставки,които имат...
Днес реших,че е техен ред и ги приготвих!


Така добре си хапнахме ,че от обяд все още ми е тежко,но това си е изкушаваща храна,с която човек преяжда ,защото е ужасно вкусна...
Приготвих и истински дюнер сос,намерих рецептата в едни арабски форуми и мога да споделя,че соса е точно в десетката.


Тези дюнери са чудесни !
Приготвих питките,соса,пилешкото месо и вместо пържен картоф направих чеснови картофи,защото имах няколко сварени картофа и реших да употребя тях .


Отделете около 2 часа и ще може да похапнете вкусни домашни дюнери !
Започвам с продуктите :

За питките :
500 гр. брашно
5-6 с.л. зехтин
7 гр. суха мая
1 ч.л. сол
250 мл. хладка вода

За дюнер соса :
2 с.л. сусамов тахан
6 с.л. кисело мляко
сока на 1/2 лимон
2-3 скилидки чесън
черен пипер
копър
сол на вкус 

за пилешкото месо :
3 бр. пилешки бутчета
червен пипер
кимион
сол
черен пипер
масло 

за чесновите картофи :
3-4 сварени картофа
1 скилидка чесън
сол
копър
олио

домати,краставици зелена салата

Приготвяне :


Сложете пилешките бутчета да се сварят във вода.
През това време активизирайте маята с една лъжица захар,брашно сол и вода.
Омесете тесто с маята,зехтина и брашното.
Оставете го да втаса до като си удвои обема.


През това време месото ще се свари,оставете го да се охлади и го обезкостете.
Сложете месото в малка тавичка и добавете подправките и маслото.
Запечете го за няколко минути във фурната на горен реотан или грил.
Преминете към приготвяне на питките за дюнера.
Тестото разделете на малки топки и ги разточете.
Аз пекох питките на тефлонов тиган.
Както се правят пърленки.
Готовите питки намажете с масло.
От това количество продукти получих 8 питки.
В горещия тиган сложете олио и нарязаните на резени картофи.
запържете ги с малко сол ,чесън и копър за около 5-10 минути от двете страни.


Ето и как се приготвя соса.
От години се опивам да приготвя този дюнер сос,и ето,че успях най-накрая !
Сложете в купа сусамовия тахан,киселото мляко,чесъна сока и подправките и пасирайте или разбийте с вилица.
Соса може да направите ден преди да приготвите дюнерите,така ще се смесят вкусовете.


Влюбих се в този сос!
Нарежете зеленчуците и сглобете дюнера по ваш вкус!


Не е толкова сложно ,а и отнема почти същото време колкото приготвянето на другите храни !
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !