Translate

неделя, 23 август 2015 г.

Мусака със сос бешамел


В къщи обожаваме мусака, но си признавам, че я приготвям много рядко!
Сигурно ще си зададете въпрос " Защо " ?, отговора е много прост, ами защото изяждаме една тава за по-малко от ден и сме постоянно преяли.
Мусаката, която правя много си я харесваме и не можем да спрем да я ядем.


След няколко месечно отсъствие от дневното ни меню реших, че е дошъл момента за мусака.
Този път добавих някои нови подправки и смених стандартната заливка със сос бешамел.
Стана вкусна, но определено предпочитам класическата заливка от кисело мляко и яйце.


Изядохме с най-голямо удоволствие и тази мусака, но определено ще я правя с класическата заливка!

Преминавам към продуктите и описанието, че ме чака доста писане...

6 бр. големи картофа
1 глава лук
1 червене чушка
500 гр. кайма
250 мл. доматен сок
50 мл. вино
2 с.л. червен пипер
кимион
черен пипер
босилек
чубрица
индийско орехче
канела
сол
1 с.л. захар
олио
вода

за бешамела:
50 гр. масло
2-3 с.л. олио
3 с.л. брашно
200 мл. мляко или сметана
200 мл. вода
черен пипер
сол

Приготвяне :


В дълбок съд сложете малко олио, когато се сгорещи добавете лука и чушката, които са ситно нарязани.
Когато се запържат сложете каймата.
Може да добавите малко вино, когато каймата се запържи .
Когато виното се изпари сложете доматения сок и всички подправи.
Опитайте , за да прецените дали е по вкуса ви ако смятате,че има нужда от нещо го добавете!


Оставете соса на огъня за да се сгъсти малко.
През това време обелете и нарежете на малки кубчета картофа.
Махнете соса от котлона и покрийте картофите с него.
Разбъркайте всичко,ако е необходимо добавете малко вода, защото ще ни е необходима за сваряването на картофа.
Сложете тавата във фурната и печете на 200 градуса, до като картофа се сготви, при необходимост добавяйте по малко вода.
Преценете кога картофа  готов и пригответе бешамела.
В тиган или малка тенджерка сложете маслото и олиото.
Когато започнат да се запържват сложете брашното, запържете го до златисто и добавете сметаната и водата.
Бъркайте до като се сгъсти.
Залейте мусаката с бешамела и запечете до златисто.


Получи се много вкусна.
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...