Translate

неделя, 23 август 2015 г.

Мусака със сос бешамел


В къщи обожаваме мусака, но си признавам, че я приготвям много рядко!
Сигурно ще си зададете въпрос " Защо " ?, отговора е много прост, ами защото изяждаме една тава за по-малко от ден и сме постоянно преяли !
Мусаката ,която правя много си я харесваме и не можем да спрем да я ядем...


След няколко месечно отсъствие от дневното ни меню реших , че е дошъл момента за мусака..
Този път добавих някои нови подправки и смених стандартната заливка със сос бешамел...
Стана вкусна, но определено предпочитам класическата заливка от кисело мляко и яйце...


Изядохме с най-голямо удоволствие и тази мусака , но определено ще я правя с класическата заливка!

Преминавам към продуктите и описанието, че ме чака доста писане...

6 бр. големи картофа
1 глава лук
1 червене чушка
500 гр. кайма
250 мл. доматен сок
50 мл. вино
2 с.л. червен пипер
кимион
черен пипер
босилек
чубрица
индийско орехче
канела
сол
1 с.л. захар
олио
вода

за бешамела:
50 гр. масло
2-3 с.л. олио
3 с.л. брашно
200 мл. мляко или сметана
200 мл. вода
черен пипер
сол

Приготвяне :


В дълбок съд сложете малко олио ,когато се сгорещи добавете лука и чушката,които са ситно нарязани.
Когато се запържат сложете каймата.
Може да добавите малко вино,когато каймата се запържи .
Когато виното се изпари сложете доматения сок,и всички подправи.
Опитайте , за да прецените дали е по вкуса ви ,ако смятате ,че има нужда от нещо го добавете!


Оставете соса на огъня за да се сгъсти малко.
През това време обелете и нарежете на малки кубчета картофа.
Махнете соса от котлона и покрийте картофите с него.
Разбъркайте всичко,ако е необходимо добавете малко вода,защото ще ни е необходима за сваряването на картофа.
Сложете тавата във фурната и печете на 200 градуса, до като картофа се сготви, при необходимост добавяйте по малко вода.
Преценете кога картофа  готов и пригответе бешамела.
В тиган или малка тенджерка сложете маслото и олиото.
Когато започнат да се запържват сложете брашното, запържете го до златисто и добавете сметаната и водата.
Бъркайте до като се сгъсти .
Залейте мусаката с бешамела и запечете до златисто...


Получи се много вкусна !