Translate

петък, 28 август 2015 г.

Сироп от смокини


От смокините тази година реших да приготвя сироп.
Имам много сладка, които са от миналата година и няма смисъл да трупам още...
Този сироп ще използвам за сиропиране на торти, сладкиши или за разреждане като напитка.


Исках да опитам какво ще се получи , резултата ми допада...
Имам четири бурканчета по 400 гр. и плодове ,които мога да използвам за сладкиши...


Ето продуктите ;

40 бр. смокини
1,5 л. вода
1 кг. захар 
1 ч.л. оцет ( може да сложите лимонтозу,лимонов сок ) 

Приготвяне :


В тенджера сложете смокините ,водата и захарта.
Сложете ги на котлона и ги варете около 20-30 минути.


Ако искате да по-гъст сиропа го варете повече време, малко преди да махнете от котлона сложете лимоновия сок.
Прецедете сиропа и напълнете бутилки или бурканчета.
Плодовете може да съхраните също в бурканчета в хладилника или да стерилизирате.
Аз варих бурканчетата около 10-15 минути за да се стерилизират.