Translate

вторник, 13 октомври 2015 г.

Питки с моцарела


Обожавам аромата на топъл хляб...
Обожавам къщата ми да ухае на пекарна, това е най- приятният ароматизатор ,който стопля душата...


Реших да приготвя тези питки , защото много ми се месеше, вложих цялата си положителна енергия и любов в тях...
Получиха се божествено меки, пухкави и вкусни...


Не се стресирайте от моцарелата , не е страшен продукт, напротив...
Ако не може да свикнете с нея или сте прекалено консервативни за да я използвате , спокойно може да я замените с кашкавал...


Тези питки с моцарела са чудесни , с тях със сигурност ще заплените всеки , дори и най-капризния лакомник ...


Няма да се бавя и ще споделя продуктите :
2 яйца
150 мл. айран 
10 гр. суха мая
50 мл. олио
600-700 гр. брашно
1,5 с.л. сол
1 с.л. захар
150 мл. топла вода
120 гр. моцарела
чубрица
1 жълтък 
сусам

Приготвяне :


Първо активизирайте сухата мая, като в една купа я изсипите добавите към нея 1 с.л. захар ,щипка сол, 1 с.л. брашно и топлата вода.
Покрийте с кухненска кърпа и след 10 минути маята ще е активна и готова за омесване.


В дълбока купа сложете около 500 гр. брашно, сложете 1 с.л. сол.
Разбийте айрана ,яйцата и олиото в отделен съд и ги добавете към  брашното.
Към тях сложете активната мая и омесете меко тесто , добавяйте брашно ,може и малко повече от посоченото да сложите.
Важно е тестото да е меко и еластично.
Придайте му цялото си желание и любов...


Омесеното тесто прехвърлете в купа, която е намазана с олио , леко намажете и тестото с него, така няма да съхне.
Покрийте със стреч фолио и оставете да втасва, тестото трябва да удвои обема си.
Когато това се случи го сложете на плота разделете го на две отделни големи части, всяка част разделете на  по-малки.


Омесете малките топки ,разточете ги ,сложете в средата парче моцарела ,поръсете с чубрица , навийте и оформете топчета.
Всяко топче сложете в тава, покрита с хартия за печене, оставете малко разстояние между тях.
Омесените питки оставете да втасат за малко на топло ...
Моята фурна беше топла , защото по-рано я бях използвала ,сложих ги в нея за около 15- 20 минути .
Намажете отгоре питките с разбит жълтък с малко олио, поръсете със сусам.


Печете на 180 градуса до готовност.


Както написах и по-горе аромата е ненадминат и неописуем...
Ще получите едни малки меки питки ,които имат изненада ,топла моцарела с чубричка.....


Ммммм...


Пригответе се да "нападате" топлите питки, ако ще ги снимате вземете по най-бързия начин няколко, защото рискувате да не ги фотографирате.... ;)


Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !