Translate

събота, 17 октомври 2015 г.

Консервиран пържен патладжан


Есента е навсякъде около нас ...
Скоро ще усетим и първите слани ,което означава край на засадените зеленчуци в градината.
Вчера обрах готовите патладжани , бяха доста и реших да приготвя нещо с тях...


Доста се колебах и мислих какво да бъде, после измислих това...
Реших да изпържа патладжаните и да ги сложа в буркани...
Ето какво се получи...


Тази година си приготвих и различни видове пюрета , а така консервиран патладжана е готов за консумация...
Идеален вариант ,когато нямам възможност да сготвя нещо ...


Ето и продуктите :

3-4 кг. патладжани 
олио за пържене около 200 мл. но може и повече ...
1 глава чесън 
1 връзка магданоз 
сол

Приготвяне :


 Измийте патладжаните , почистете ги от дръжките ,може да ги обелите ако искате.
Нарежете патладжаните на тънки резени.
Посолете ги и ги сложете във вода .
Добре е да се изкиснат добре в солената вода, за да пуснат горчивината си !
Измийте ги добре , оставете ги да се отцедят.


Сложете олиото в тиган , аз даже използвах два тигана, за да ги изпържа по-бързо !
С двата тигана ми отне около един час...
Когато олиото се сгорещи сложете патладжаните ,пържете и от двете страни.
Изпържените патладжани слагайте в тенджерка.
Когато са студени,може и на следващи ден е добре да си сложите в бурканите.
Нарежете магданоза на ситно, чесъна също.
Слагайте в бурканите патладжан , чесън и магданоз като ги редувате.
На мен ми остана олио , което сложих в пълните буркани ...
Може да не го слагате , но аз реших да го употребя , зная,че патладжаните ще станат по-мазни, но пък те са си такива...
Аз получих три буркана по 500-600 гр.
Затворете бурканите и ги сложете да се варят ...
Аз ги варих 15 минути , за да се стерилизират добре.


Това е едно практично решение , което със сигурност ще ви е полезно през зимата !