Translate

събота, 3 октомври 2015 г.

Мариновани чушки


Преди години майка ми приготвяше такива чушки, но от сорта на камбите .
Харесваха ми на вкус !
Тази година реших да приготвя пробно няколко буркана, за да ги опитаме и ако се харесат и на другите да приготвя още няколко !


Хубаво е да има разнообразие на такива вкусотии ,
които да хапваме през студените зимни дни ...


Имах около четири моркова, обрах чушките от градината и започнах ...
Не е сложна и страшна процедурата по попарване  на чушките ...


Ето продуктите :
около 1, 5 кг. червени чушки
4-5 моркова
1 глава чесън
1/2 зелка
1 връзка целина
магданоз

за маринатата:

650 мл. вода
300 мл. оцет 6 %
10 зърна черен пипер
3-4 зърна  бахар
3 с.л. сол
6 с.л. захар
50 мл. олио
4 дафинови листа
5 стръка целина

Приготвяне :


Почистете чушките от семките и дръжките,измийте ги добре !
Морковите нарежете на колелца.
Реших да добавя и пробно в един,два буркана зеле , получи се доста вкусно и със сигурност ще приготвя още ...


В дълбока тенджера сложете продуктите за маринатата и ги поставете на котлона.
Когато заври ,започнете да попарвате чушките една по-една или сложете няколко на веднъж.
Аз исках да са по-меки и ги държах малко повече във врящата смес.
Изкарвайте чушките и ги оставете в подходящ съд.
Накрая попарете морковите и зелето.


Когато сте попарили всичко , нарежете чесъна на ситно,както и целината.
На дъното на буркан сложете малко чесън и целина, започнете да редите чушките,моркова и зелето.
От това количество продукти ,получих 4 броя буркани  от 750 мл. и едно малко от 300 мл. .
Когато напълните бурканите със зеленчуците , сложете във всеки буркан и маринатата.
Напълнете до горе.
Затворете с капаци и варете 20 минути .


Получиха се много вкусни !