Translate

четвъртък, 26 ноември 2015 г.

Перфектната домашна пица


Ако сте фенове на тънката и хрупкава пица, това е вашата рецепта.
Отне ми доста време в опити да достигна това съвършенство ,което включва перфектно съотношение между хрупкавост, сочност и вкус...


Не искам да се хваля или превъзнасям, но изгледах и доста кулинарни предавания и взаимствах по някоя идея в конструкцията на това изкушение..
Рецептата за тестото е най-обикновено , истината е в соса и кога точно се използва...


Предполагам,че всеки от нас маже тестото с доматен сок, или някакви готови смески,които не препоръчвам.
Гледах едно предаване (вече забравих кое) където изрично споделиха, че не нанасят соса върху тестото , а върху продуктите, така блата се изпича, става хрупкав и поема вкуса на останалите продукти!
Най-добрия съвет, които съм следвала.
Съветвам и вас, не мажете тестото със сос !


Втората важна подробност , не използвайте доматен сок или някакви подобия !
Ще споделя с вас перфектният сос за пица , които всеки път използвам, ще споделя и алтернатива ,ако не разполагате с посочените продукти !
Тестото и соса са най-важните !
За соса комбинирах домашно доматено пюре и пюре от чушка , към които добавих чесън и подправки .
Ако нямате домашно пюре от чушка и домат , може да използвате домашен кетчуп или домашна мазаница (лютеница)!


Уверявам ви, че пицата е перфектна, бих искала да споделя още един съвет.
Вкусната пица не е необходимо да се препълва с продукти.
Както ще се уверите от рецептата тази пица съдържа много малко съставки .
Ще споделя и , че вкусната пица няма нужда от сосове, защото когато пицата е идеална на вкус ,няма нужда от сос.


Надявам се да приемете препоръките ми и да се впуснете в направата на идеалната за мен пица!
Ще опиша подробно етапите !

Ето и продуктите :
за тестото:
500 гр. брашно
7 гр. суха мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. брашно 
200 мл. топла вода
20 мл. олио 
150 мл. хладка  вода 

соса за пица :
200 гр. доматено пюре
200 гр. пюре от чушка
2 скилидки чесън 
сол на вкус
черен пипер
риган
босилек
3 с.л. олио
чубрица

за пицата :
120 гр. моцарела
30 гр. кашкавал
20 гр. сирене
2 яйца 
50 гр. салам (може бекон, шунка,пушено месо)
2-3 пресни гъби
50 гр. пушено топено сирене
2 яйца 

От тези продукти направих две пици в квадратни тави на фурната!


Започнете с тестото.
В една купичка сложете сухата мая, захарта, солта и разбъркайте.
Добавете 200 мл. топла вода, разбъркайте сместа и изчакайте около 10 минути маята да се активизира.
В купа сложете брашното, добавете сол .
Изсипете готовата мая , олиото и започнете да месете тесто.
Постепенно добавяйте хладка вода.
Тестото трябва да е еластично и да не лепи.
Омесете го с цялото си желание и добри чувства,.
Когато меся чувствам ,че тестото ме пленява , мисля положително , аромата на тесто е ненадминат.
Намажете купа с малко олио и сложете тестото вътре, покрийте с найлоново фолио и оставете да втаса.
Тестото втасва доста бързо ако е на топло място.


Пригответе продуктите за пицата.
Започнете със соса, смесете пюретата, настържете вътре чесъна, овкусете с останалите подправки.


Нарежете гъбите на тънки ленти, настържете кашкавала ,нарежете топеното сирене .
Вземете тава и я покрийте с хартия за печене.
Сложете малко брашно на плота, разделете тестото на две части и внимателно разточете.
Прехвърлете тестото в тавата и с ръце го издърпайте , тестото е еластично и много лесно се разстила с ръце.


Разстланото тесто в тавата е готово за украсяване с продукти.
Започнете със салама, гъбите, топеното сирене, бялото сирене .
Намажете със соса , разкъсайте моцарела ,настържете кашкавал , изчупете едно яйце отогоре и печете.
Фурната трябва да е предварително затоплена на 200 градуса.


Първо сложете на пицата по-долу във фурната , за да се запече отдолу основата.
След това преместете по-горе, за загар !
Това е !


Тази пица има два недостатъка, а те са следните: води го изгаряне на езика ,защото много рядко се съумява да се изчака малко, а втория недостатък е ,че е неизбежно да преядете ...


Надявам се да съм полезна с тази рецепта !