Translate

неделя, 8 ноември 2015 г.

Торта "Миньони"


Приготвих тази торта за имения ден на моето дете и свекърва !
Пожелавам им да са преди всичко здрави , зная , че всичко друго се нарежда...
Моята дъщеря Рая си пожела торта с миньони ...
Постарах се много, тортата не е перфектна , нито идеална , но пък е приготвена с най-голямо желание и любов !
Това е  втората торта ,която приготвям с покритие от захарно тесто , не правя често такъв тип торти !


Миньоните приготвих от бисквитена основа и са ядливи .
Ще посоча и обясня всичко подробно в описанието на рецептата...


Продукти :

за пандишпана:
за тава 24 см. 
6 яйца
30 гр. захар на 1 яйце 
25 гр. брашно на едно яйце
щипка бакпулвер 
4-5 капки ванилия 

 бисквитена основа за оформяне на миньони 
200 гр. чаени бисквити 
150 гр. масло
2 с.л. стафиди 
ванилия 

за крема от млечен шоколад:
60 гр. царевично нишесте
800 мл. прясно мляко 
150 гр. млечен шоколад
20 гр. масло 

за крема от бял шоколад :
60 гр. царевично нишесте 
800 мл. прясно мляко 
1 ампула ванилия
150 гр. бял шоколад
20 гр. масло 

Маслен крем за намазване на тортата:
125 гр. масло(меко)
250 гр. пудра захар
2 ванилии
3-4 с.л. вряла вода

за фондан от бонбони Маршмелоу:
300 гр. бонбони маршмелоу (бели)
500 гр. пудра захар
3 с.л. вода
червена боя за оцветяване
маргарин намазване на ръцете за да не лепне

200 гр. чаени бисквити като среден блат

Жълти, сини, розови сладкарски бой 

Приготвяне :


Първо се започва с приготвянето на фондана.
Един ден преди да започнете приготвянето на тортата е добре да приготвите фондана от бонбоните.
Тортата спокойно може да я покриете с глазура , не е задължително да е покривате с фондан.
Подробното описание на етапите може да видите ТУК .
Бонбоните се поставят в купа,която е намазана с маргарин ,слагате водата и пускате микровълновата фурна за около 1 минута.
Когато изкарате бонбоните ги разбъркайте с лъжица.
Получава се лепкава смес.
Започнете да добавяте пудрата захар лъжица по лъжица,аз не я пресях,защото беше фина и нищо не оставаше .
Когато сложите около 300 гр. от захарта може да се наложи да до омесите с ръце на плота.
Аз направих грешката да пипна сместа без да съм си намазала ръцете с маргарин и залепнах буквално !
Намажете добре ръцете си с маргарин и омесете като добавите останалата пудра захар.
Получилото се тесто завийте в стреч фолио , сложете го в кутия и приберете в хладилника.
След около ден проверете тестото.
При мен беше твърдо.
Когато дойде време за работа с него то трябва да е достигнало стайна температура.
Вземете една част от фондана и го оцветете със синя и жълта боя , омесете го добре.


Смелете бисквитите в робот или ги начупете с ръце, ако са по-ронливи.
Омесете с маслото и стафидите.
Оформете миьоните .


Те се оформят като леко продълговати овали , разточете от жълтия фондан и покрийте .
Разточете от синия цвят и оформете облеклото.
Ще ви приложа една снимка, която видях в кулинарната ми група  "Домашни вкусотии ".


Ако я проследите внимателно лесно ще оформите тези мъници .
Моите не се получиха особено добре, за мое оправдание ще споделя ,че нямам никакви инструменти за оформяне на фонданови фигури и торти...
За това са доста релефни...


Ще премина към пандишпана.
Ще обясня подробно как се приготвя пандишпана ,защото е ново и за мен !
Това е класическа рецепта за пандишпан...Разделяте белтъците от жълтъците .
Белтъците се разбиват с щипка сол на твърд сняг.
Жълтъците ,захарта и аромата се разбиват до получаване на гъст крем.
Брашното се пресява добре,трябва да е фино .
Към него сложете бакпулвера.
Когато разбиете жълтъците на няколко пъти добавяйте белтъци и брашно,като аз още веднъж 
пресях брашното през цедка.
Този процес се прави на няколко пъти.
Получилата се смес се изсипва във тава .
Фурната се пуска на 180 градуса,като първите 10 минути не се отваря.
Пече до суха клечка.
Когато изстине го разрежете на две.


Приготвянето на кремовете е най-лесно.
Двата крема се правят по един и същи начин.
Слагате млякото в тенджера на котлона , добавяте шоколада и аромат по желание.
Разбивате нишестето с малко вода, когато шоколада се е разтопил и млякото започне да завира слагате нишестето и бъркате непрекъснато.
Когато крема се сгъсти се слага маслото .
Това е за крема ,заложих на шоколадов пудинг,защото всеки го харесва...
Сглобяването на тортата е лесно.
Вземате ринг за торта , слагате едната половина от пандишпана.
Покривате с бял пудинг ,редите бисквитите и ги заливате с кафяв пудинг.
Отгоре слагате втората основа.


Преминаваме към масления крем.
Мекото масло заедно с пудрата захар,ванилията и врялата вода се разбива до получаване на крем.
С този крем се намазва тортата отстрани и отгоре.
Разточвате малко повече от половината фондан .
Както написах аз го разточих с точилка за тесто.
Предварително покрих кухненския плот със стреч фолио.
Самия лист от фондана разточих върху хартия за печене ,след това с нейна помощ сложих по-лесно фондана върху тортата.
Не забравяйте да намажете точилката с маргарин.
Покривате с жълтия фондан .
Отгоре сложете сини ленти и подредете формите на миньоните.


Това са моите луди и различни миьони , които приготвих с много любов за детето ми...
Ще съм щастлива, ако Рая ,гостите и другите деца харесат миньоните ми...


Честит празник на всички !

Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !