Translate

петък, 25 декември 2015 г.

Питка "Цвете"


Весела Коледа !
Пожелавам на всички участници на  "Домашни вкусотии"  да бъдат преди всичко здрави !
Да бъдат все така добри хора, перфектни кулинари и истински приятели !
Пожелавам топлината на Коледа да достигне всеки един човек и да му даде сили,вяра и надежда !


За днешния светъл празник приготвих една питка, ей така за здраве и късмет!
Не е перфектна,но колко неща са перфектни в живота ни?
Най-важното, е че тази питка е направена с цялата ми любов,желание и старание !
Това е достатъчно!


Топла ,мека и вкусна !
Ако се загледате внимателно в снимката ще видите парата,която излиза от питката, съжалявам,че кадъра не се получи по-добър за да видите по-добре ...
Бих искала отново да благодаря на  "Домашни вкусотии" за подкрепата и милите отзиви след участието ми в сутрешния блок на Канал 3 и Всяка сутрин !
Благодаря ви!


Вие ме вдъхновихте да си направя и видео канал в youtube ,може да се абонирате и да следите следващите ми видео изяви ето ТУК !


Сигурно вече нямате търпение да разберете какво ви е необходимо за да приготвите тази пухкава питка ?

Ето продуктите :

600-700 гр. брашно(може и повече)
2 яйца
7 гр.суха мая
150 мл. прясно мляко
30-40 мл.олио
1 с.л.захар
1 ч..сол
1 с.л.сол
150 мл. топла вода
100 гр. масло
семена
1 яйце

Приготвяне:


Дори когато използвам суха мая си я разтварям и активизирам предварително.
В една купа слагам маята, чаена лъжица сол,супена лъжица захар ,супена лъжица брашно и хладка вода.
Разбърквам добре и оставям за около 10 минути.
През това време разбивам яйцата и млякото .


В дълбока купа сложете около 500 гр. брашно,сложете супена лъжица сол.
Изсипете маята,млякото и яйцата и олиото и разбъркайте.
Започнете да омесвате тесто, като добавяте брашно.
Тестото трябва да меко,еластично и да не лепне по ръцете.
Може да месете на плота .
Вложете цялата си положителна енергия и любов ,насладете се на процеса.
Толкова е успокояващо и приятно.


Ето крайния резултат.
Получилото се тесто поставете в тенджера,която е леко намазана с олио.
Внимателно намажете и тестото и го оставете да си почива,до като не удвой обема си.


Втасалото тесто разделете първо на все по-големи половини ,след това всяка на още две.
Оставете малко тесто за средата на питката.
Идва реда и на маслото.
Добре е да е на стайна температура.
Пригответе си тавата ,в която ще печете ,като я покрийте с хартия за печене.
Разточете първия лист,сложете го в тавата и го намажете с масло.
Това се прави с останалите части от тестото.
Внимателно направете разрези на тестото .
Трябва да са осем части.
Вижте снимката по-горе.
Внимателно хванете единия край и го обърнете към стената на тавата.
Така се оформя цветето.
В средата сложете останалото тесто.


Оставете питката да втаса.
Когато е готова намажете с разбитото яйце и поръсете със семена.


Покрийте питката с фолио и я печете на 180 градуса около 30 минути.
Следете я ,към 15-тата минута може да махнете фолиото.
Моята фурна е по-особена , всяка фурна е различна ,за това посоченото време може да при вас да не е точно.


Насладете се на тази ароматна ,мека и вкусна питка с близките си !


Светли Коледни празници !