Translate

сряда, 10 февруари 2016 г.

Гъбен сос


Това е поредния сос от новия етикет в блога ми СОСОВЕ !
Всеки, който обича гъби ,харесва и гъбения сос .
В моя дом той се нарежда сред любимите ни сосове.


Всички знаят ,че е подходящ към свинско и пилешко месо.
В този случай го приготвих по-гъст,но гъстото всеки я определя сам.
Ако желаете да не е толкова гъст ще сложите повече вода ,мляко или сметана.


Винаги когато приготвям гъбен сос ,предпочитам пресни гъби, в много,много редки случай използвам гъби от буркан или консерва,просто вкусът е различен.
Когато има гъби на добра цена си купувам повече ,задушавам ги леко и ги слагам във фризера.
Така почти винаги имам гъби на разположение.


Сгъстих соса с брашно, но понеже не искам соса да има т.нар."брашнен" вкус,запекох брашното ,така аромата и вкусът му се променят , а соса има много приятен  вкус...


Продукти :

6-7 средни на големина гъби
30 гр. масло
5 с.л. олио
скилидка чесън
2 с.л. брашно
300-400 мл. вода
кимион
черен пипер
къри
мащерка
магданоз
сол

Приготвяне :


Сложете маслото и олиото в дълбок тиган или тенджерка.
Нарежете гъбите на желаната от вас големина.
Когато маслото и олиото са се сгорещили добавете гъбите и ситно нарязания чесън.
Запържете гъбите ,може да добавите и малко вода към тях,но те пускат достатъчно сок.
Веднага сложете подправките:кимион,черен пипер и къри.
Така соса ще се овкуси  до като се готви.


Запечете брашното през това време.
Трябва да добие много приятен загар и аромат.
Аз отделих гъбите в единия край на  тигана , в мазнината запържих брашното .
На етапи започнах да добавям вода,вие може да добавите сметана или мляко ,ако искате но нека да са топли,за да не се пресекат.
Направете соса с желаната от вас гъстота.
Разбъркайте заедно с гъбите .
Добавете мащерката и магданоза.
Получи се един ароматен и вкусен сос.



Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !