Translate

вторник, 23 февруари 2016 г.

Овчарски пай


Предлагам да разнообразим малко седмичното си меню с този пай.
Казва се овчарски ,така е познат на всички , заради използваното мляно месо от агне или овца.
Понеже не разполагам с такова месо, го приготвих с най-разпространената кайма .
В случая моята кайма е домашна ,смесена от телешко и свинско месо.
Според мен е важна идеята за самото ястие.


Получи се много вкусно, хапнахме допълнително и със сигурност ще го приготвям отново и отново.


Основата е от кайма ,сготвена с любими зеленчуци, а финала е от запечено картофено пюре...
Вкусотия !


Ето и продуктите :

500 гр. кайма смес 
1 голяма глава лук
200 гр. гъби печурки 
200 гр. доматено пюре
1 с.л. червен пипер
1 с.л. захар
сол
кимион
черен пипер
2 скилидки чесън
2 с.л. олио
50 гр. настърган кашкавал.
за картофеното пюре :

6-7 бр. средно големи картофа
200 мл. прясно мляко
50 гр. масло
сол
щипка копър

Приготвяне :


Обелете картофите и ги сложете да се варят в подсолена вода.
През това време в тиган сложете олиото.
Нарежете лука и чесъна на ситно.
Когато олиото се сгорещи сложете лука и чесъна.
Сложете захарта и гответе около 5 минути.
Сложете каймата и запържете лука с каймата, накрая сложете гъбите.
Гответе всичко до като каймата се готви.
Добавете останалите подправки и доматеното пюре.
Намалете котлона и оставете да се готви до като пюрето и самата плънка станат гъсти.


Вземете тавичка и сложете плънката от кайма на дъното й.
Покрийте каймата с настърган кашкавал.
Сварения картоф намачкайте с млякото и маслото.
Към полученото пюре сложете сол и малко копър.
Разпределете пюрето равномерно върху каймата.
Отгоре притеснете с вилица.
Печете в предварително затоплена фурна на 180 градуса за около 20 минути.


Получава се голяма вкусотия.
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !