Translate

петък, 26 февруари 2016 г.

Родопски катми


Традициите и историята са нашето най-ценно наследство,което притежаваме и наследяваме от предците си !
Трябва да съхраним и запазим традициите и историята си живи и да изпълним нашата мисия като поколение!
Да предадем на децата си ценностите,историята и бита на поколенията преди нас .
Обичам да приготвям ястия, в които има история и традиция  ...


Днес ще споделя с вас една рецепта за родопски катми, чиято важна съставка има дългогодишна история ...
Щастлива съм да представя пред аудиторията на блога и кулинарната ми група "Домашни вкусотии" моята рецепта за най-вкусните катми с Газирана вода "Михалково".


Едва ли има някой,който не е опитвал вкуса на "Михалково" и да не е чувал за естествено газираната вода в България, извираща от сърцето на Родопите !
Фирмата има почти 80-годишна история, ако желаете да се запознаете с историята,може да го направите ТУК !


Аз за първи път правя катми и съм щастлива да споделя с вас, че се получиха толкова вкусни, че правих втора доза, а след това и трета...


Може да се похапнат със сиренце, доматки, домашно сладко , мед, орехи...
Ние ги хапнахме с всичко изброено по-горе, наистина имат ненадминат вкус...
На мен определено ми харесаха с мед и орехи, вижте само колко апетитно  изглежда....



Благодарение на естествено газираната минерална вода "Михалково" катмите се получиха идеални !


Това е една традиционна рецепта,носеща в себе си духа на поколенията и силата на традицията.
Ястията с история и традиция се запазват през годините, само и единствено благодарение на вкусовите си качества .
Аз съм сигурна, че тези Родопски катми ще са неразделна част от менюто на
семейството ми .


Няма да се бавя повече и ще споделя с вас продуктите, от които ще се нуждаете .
Преди това ще добавя само още нещо, обърнете внимание с колко достъпни продукти се приготвят тези катми.
Съставките са малко, а и стойността им не е висока !


Продукти :

1 яйце
250 мл.  вода 
7 гр. суха мая
1 с.л. захар 
1 ч.л. сол 
1 ч.ч. брашно с връх ( чашата е със съвместимост 300 мл. ) 
масло за намазване 


Приготвяне :


Процесът на приготвяне е много лесен,сега сами ще се убедите.
Въпреки че използваме суха мая , аз винаги си я активирам като живата.
Може да я сложите директно при брашното , но за по-бързо действие предпочитам да я активирам предварително.
Вземете една купа, сложете сухата мая, солата, захарта и една с.л. брашно.
Разбъркайте добре сухите съставки, към тях сложете обикновената вода,но нека бъде приятно топла.
Покрийте купата и изчакайте около 10 минути,
Когато маята се активира,преминете към следващата стъпка.


Вземете една дълбока купа, в нея сложете яйцето към него добавете
активираната мая , газираната вода "Михалково" ,брашното и разбийте всичко с миксера.
Може да се наложи да добавите и още малко брашно, сместа за катмите трябва да наподобява тази на палачинките.
Аз сложих една пълна чаша с връх +2 с.л. брашно.
Покрийте купата с кърпа или стреч фолио и оставете да си почине за около 20 до 30 минути.


След като сместа си е починала, вземете тиган с не залепващо покритие, пригответе мекото масло, с което като за начало намажете тигана.
Когато се сгорещи с помощта на черпак вземете от сместа и покрийте дъното на тигана.
Печете катмите от двете страни, а когато са готови ги намажете с масло.
От изброените продукти се получават от 8-10 катми.


Както вече написах няколко пъти катмите имат невероятен вкус, по -вкусни не съм приготвяла и опитвала !
Бих  искала да благодаря на Минерална вода "Михалково" за честта,която ми оказаха,точно аз да представя пред вас традиционната рецепта за Родопски катми !
За мен е чест и удоволствие !
Благодаря !