Translate

събота, 19 март 2016 г.

Торта "Ягодова фантазия"


Честит празник на всички именници !
Пожелавам ви живота изпълнен със здраве,радости и споделено семейно щастие!
Днес ви поднасям тази почерпка ,защото и аз празнувам имен ден.
Това е тортата, с която ще почерпя гостите си довечера.
Ще има и други домашни вкусотии, но тях ще споделя по-късно...
Бързам да напиша публикацията и да се впусна в подготовка и обичайната ми обиколка в най-близките ми хора, за да ги почерпя за здраве...
Като всяка торта за повод  и тази ме затрудни, но с времето свикнах и не се предавам пред малки пречки...


Успях да я завърша ,въпреки тези дразнещи малки пречки..
Тортата е почти изцяло ягодова, блатовете са ягодови,крема също ,имам два банана за вкус,аромат и разкош...


Ето продуктите ;
за блатовете:

6 яйца
30 гр. захар за всяко яйце
120 гр. ягодово нишесте 
2 с.л. брашно
ванилия
2 с.л. прясно мляко 
1 бакпулвер


за ягодовия крем:

100 гр. бял шоколад
80 гр. захар 
1 литър мляко 
60 гр. нишесте ягода
2 бр. царевично нишесте 
50 гр. масло 

2 банана 
150 гр. ягоди 
мед

за сиропирането на блатовете използвах сироп от ягоди ,който леко разредих с вода

Приготвяне:


Първо се приготвят блатовете.
Разделяте жълтъците и белтъците в две отделни купи.
Разбийте жълтъците със захарта до побеляване.
Смесете нишестето с брашното и бакпулвера.
Когато разбийте жълтъците ,сложете млякото и пак разбийте.
На етапи прибавяйте брашното .
Когато сте смесили жълтъците,захарта и брашното е време да се разбият белтъците.
Те се разбиват на сняг.
Внимателно се добавят белтъците към жълтъците и леко се разбърква ,за да остане блата пухкав.
За изпичането на блата използвах тава с махащ се ринг 22 см.
Блата се пече на 150 градуса до суха клечка.


Крема се приготвя много лесно.
В подходящ съд сложете млякото,захарта,шоколада и сложете на котлона да заври и да се стопи шоколада и захарта.
Смесете двете нишестета и когато млякото заври сгъстете крема .
Бъркайте до като получите идеалната гъстота.
Накрая се слага маслото.
Охладете крема добре.
Охладения блат се реже на две.
Вземете ринг за торта, разредете ягодовия сироп по ваш вкус.
Сложете едната основа и я сиропирайте .
Върху блата разпределете нарязан на ситно банан.
Изсипете крема отгоре.
Сложете втория блат,отново се сиропира и се слага останалия крем.
Приберете тортата в хладилника.
Нека престои една нощ.
Следва махането на ринга и украсата на тортата.
Аз използвах ягоди и банан , отгоре ги залях с мед, вместо с желатин.
Това е !
Разреза утре !!


Весел празник на всички !
Заповядайте в моята кулинарна група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала 
ми ето ТУК !!!
Ако харесвате рецептите ,които предлагам може да ми помогнете да ги популяризирам като ги споделите от блога в социалната мрежа !
Благодаря ви !