Translate

събота, 16 април 2016 г.

Баклава на охлювчета


В къщи баклавата е на голямо уважение !
Приготвям я редовно , харесва ни когато времето е топло да си хапнем по едно почти ледено парче баклава.


Реших да направя ,защото скоро не съм приготвяла тази сиропирана наслада.
Знаете, че обичам да представям пред вас различни рецепти, тази също приготвям за първи път и мога да кажа,че съм доволна от резултата.


Може би, това е най-лесната баклава,която съм правила.
В състава й няма плънка , само рехи,канела и масло .
Сиропа е ясен, няма баклава без сироп ;)


Едва я опазих за снимки ,защото около нея имаше голям интерес, но ето,че успях .


Продукти:

1 пакет кори за баница 
250 гр. смлени орехи
1/2 ч.л. канела 
150 гр. масло 
50 мл. олио 

за сиропа :

300 гр. захар
450 мл. вода 
ванилия
лимонов сок

Приготвяне :


Първо се прави сиропа.
В тенджера слагате водата,захарта и ванилия и варите около 5-10 минути.
Слагате около 1 с.л. лимонов сок и охлаждате в хладилник сиропа.


Вече писах, че тази баклава се приготвя много лесно.
Разделяте пакета с кори на три равни части .
Маслото се разтопява.
Вземате едната част от корите за баница,мажете с масло и слагате орехи и канела.
Навивате на стегнато руло.


Това действие се прави три пъти.
Нарязвате трите рула на еднакви резени.
Размера е по-желание ,но е добре да са с дебелина около 1-2 см. .



Вземате тавата , в която ще печете.
Моята тава е с размер 20/28 см.
Намазвате тавата с малко олио и нареждате охлювчетата.
Смесете маслото и олиото и залейте равномерно охлювчетата с мазнината.
Печете в топла фурна на 180 градуса около 30 минути .
До като корите се изпекат.


До като се пече ще усетите аромата на маслото и орехите.
Извадете от фурната и веднага залейте със студен сироп.
Покрийте с кърпа, когато изстине я сложете в хладилника.
Надявам се да я опазите и да се охлади добре.


Баклавата е много,много вкусна , особено с чаша черно и силно кафе !
Заповядайте в моята кулинарна група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала 
ми ето ТУК !!!
Ако харесвате рецептите ,които предлагам може да ми помогнете да ги популяризирам като ги споделите от блога в социалната мрежа !
Благодаря ви !