Translate

понеделник, 20 юни 2016 г.

Телешко с доматен сос


В къщи са на уважение подобен тип ястия, съдържащи доматен сос...
Имах възможност да сготвя телешко и се спрях на този вариант.
Така сготвено и поднесено е винаги добре прието...


Много хора избягват да готвят телешко месо, защото трудно се получава крехко.
Преди време установих, че ако го оставя да се вари във сос за час, два става крехко и е поело вкуса на соса и подправките към него.
Ако трябва да съм честна, винаги го мариновам поне за 12 часа, не подценявайте силата на маринатата.


Ето и продуктите:
400 гр. телешко месо 
2-3 глави лук
1 морков
2-3 скилидки чесън
1 с.л. захар
бахар
дафинов лист
2 с.л. червен пипер
400 мл. доматен сок
олио
целина
магданоз
1 телешки бульон 


за маринатата:
2-3 супени лъжици нарязан на ситно лук
5 с.л. соев сос
20 мл. домашна ракия 
черен пипер
кимион
1 с.л. мед 

за гарнитура:
сварен ориз

Приготвяне:


Нарежете телешкото на кубчета, като за кебап.
Мариновайте го в изброените съставки, като разбъркате добре месото и маринатата.
Оставете в хладилника за колкото може по-дълго време.
Преди да започнете да гответе изкарайте месото.
В подходяща тенджера сложете олио, колкото да покрие дъното.


Поставете на котлона, за да се сгорещи.
Нарежете лука и моркова на ситно, както и чесъна.
Когато мазнината се сгорещи сложете зеленчуците и месото заедно с маринатата.
Запържете до като лука започне да омеква.
Сложете захарта, за да глазира лука и месото.
Изсипете доматения сок, сложете бульона, дафиновия лист, бахара и част от свежите билки.
Намалете котлона и оставете да ври час, два.
Проверявайте и ако е необходимо добавяйте по малко вода.
Когато месото е крехко, можете да добавите червения пипер и останалите билки.
Варете още няколко минути.
Сервирайте върху канапе от ориз и свежи билки.


Получава се голяма вкусотия.

Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !