Translate

вторник, 28 юни 2016 г.

Картофен пай с кюфтенца


От няколко дни в главата ми се въртеше идеята за това ястие.
Обмислих идеята и знаех, че ще се получи много вкусно.
Винаги, когато имам идея и предчувствие за някое ястие, то се получава.
В случая продуктите са все вкусни и няма как да не се получи.
Радвам се, че се доверих на инстинкта си.


Със сигурност стана вкусно и се хареса, зная, че много от читателите ще си помислят, че сезонът не е подходящ за толкова тежка храна, но половин месец на меню с тиквички има опасност от недоволна половинка ;)...
Шега или не, няма значение, но съм на мнение, че човек не трябва на всяка цена да се лишава от всичко. Според мен в малки и умерени количества може да се хапва от всичко.
Така, че оставете строгия режим за ден и си угодете с този изкусителен пай, ще установите, че си заслужава...


Тази вкусотия се състои от картофена основа, крем от типа на бешамела и малки кюфтенца, отгоре има кашкавал за коричка...
Истинска вкусна бомба...


Ето и продуктите:
за основата:
500 гр. сварен картоф
2 яйца
сол
кимион
черен пипер

за соса:
20 гр. масло
20 мл. олио
5 с.л. брашно
200 мл. прясно мляко
200 мл. вода
20 гр. топено сирене

за кюфтетата:
250 гр. кайма
2 с.л. нарязан на ситно люк
1 яйце
хляб
кимион
черен пипер
магданоз

кашкавал за поръсване


Приготвяне:


Омесете каймата за кюфтетата.
Прави се по стандартен начин, като смесвате лука, подправките,яйцето и хляба.
Омесвате каймата и оставяте за малко в хладилника.
След това оформете кюфтенаца.


Вземете една дълбока купа, в нея настържете картофите.
Към тях добавете яйцата и подправките, омесете еднородна смес.
Вземете форма за пай (22 см.) и оформете основата от картофената смес.
Сложете в хладилника, до като приготвите соса.


В малка тенджерка се слага маслото и олиото, когато започне да се пържи се слага брашното.
Бъркате непрекъснато, когато брашното смени цвета си, сложете млякото и водата.
Разбъркайте добре, като внимавате да не се получат бучки.
Сложете топеното сирене, гответе до като соса се сгъсти.
Може да сложите подправки по ваш вкус.
Последния етап е изсипването на соса в пая, след което трябва да подредите кюфтенцата.
Печете в топла фурна на 200 градуса около 30- 40 минути.
Малко преди да спрете фурната сложете настъргания кашкавал.


Както ви споменах, получава се доста вкусен и засищащ пай.
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !