Translate

петък, 1 юли 2016 г.

Шоколадова торта с банани


Обичам десертите, в които се съдържа банан и шоколад.
Реших да приготвя торта, която е изцяло шоколадова и за разкош да има банани.
Получи се една пленителна шоколадова торта с банани, която без затруднения се превърна в хит...


Компенсирам липсата на такава торта сред рецептите в блога, защото определено не може без тази вкусна комбинация.
Получи се истинска домашна вкусотия.


Радвам се, че крема ми стегна идеално, че тортата ми е стабилна, радвам се, че нищо от никъде не изтича или не се разпада. Понякога имам страх да приготвям торти, защото прекалено често не съм доволна от вида им.


Днес определено съм доволна от тази торта на 100 %. Така, че не се предавайте ако ви се случи тортата, която приготвяте да се разпадне, крема се разтече или декорацията не се получи.
Щом успявам аз, значи и вие ще успеете.


Пригответе се за продуктите и не се притеснявайте от количеството им, както казах тук шоколад не се пести ;).


Продукти:
тортата е с размер 22 см. 
чаените чаши са 250 мл.
за основите:
2 яйца
2 ч.ч. брашно 
1 ч.ч. захар
400 гр. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. сода
1ч.л. бакпулвер
4 с.л. какао 

за крема:
200 гр. натурален шоколад
200 гр. млечен шоколад
20 гр. масло
200 мл. прясно мляко 
200 мл. сметана за разбиване 
10 гр. желатин 

4 банана

за глазура:
100 гр. натурален шоколад
30 гр. масло
30 мл. прясно мляко 

Приготвяне:


Основите се приготвят като смесите брашното, захарта, бакпулвера и какаото в една купа.
Разбъркайте ги добре.
Сложете содата в млякото и изчакайте да шупне.
Разбийте добре яйцата.
Когато содата е активирана изсипете я заедно с млякото към сухите части.
Добавете олиото и яйцата и разбъркайте много добре.
Получената смес се разделя на две равни части.
Пуснете фурната на 150 градуса, вземете тавичка (моята е силиконова с р-р 24 см.) изсипете едната част от сместа и печете до суха клечка.
Когато първата основа е готова, изпечете втората.
Оставете основите да се охладят.


Шоколадовият крем се приготвя много лесно.
Начупете двата вида шоколад и ги сложете в малка тенджерка.
Сложете маслото и млякото.
Разтопете на котлона шоколадите.
Получилият се шоколад оставете да се охлади.
Когато е охладен, разбийте сметаната и я добавете към шоколада.
Получава се пухкав крем, за да сте сигурни, че няма да се разтече от тортата, сложете един желатин. Желатина се приготвя според указанията на опаковката. Добавете желатина към крема и разбъркайте добре.


Подреждането на тортата става, като първо изрежете основите. Вземете форма за торта оставете едната основа разрежете бананите на дълго и на две и ги подредете върху основата.
Залейте с по-голямата част от крем, оставете малко за намазване на втората основа.
Сложете и другия блат, покрийте с крем и него.
Сложете тортата в хладилника за една нощ, за да стегне добре.
От изрезките на основите и 2-3 супени лъжици от крема оформете топчета, с които ще декорираме тортата.


Когато тортата е стегнала, пригответе глазурата. Сложете шоколада, маслото и млякото в малка тенджерка и ги разтопете на бавен огън.
За украса на страните на тортата използвах трохите на част от изрезките на основите.
Залейте тортата с глазурата, разположете топчетата и поднесете тортата.


Това е  най-вкусната шоколадова торта с банан, която съм правила и опитвала.
Няма да съжалявате, ако решите да я приготвите и опитате.
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !