Translate

вторник, 16 август 2016 г.

Тарт с чери домати


Подобен тарт правя от много дълго време.
Всяко лято си садя чери домати в градината. Тези малки доматчета раждат по много и всеки път имам в изобилие. Тази година не засадих, но за мой късмет изникнаха коренчета сами.
От капналите доматчета миналата година, са останали в почвата семена и сега имам две коренчета чери домати, които ме обсипаха отново.
За това идва и рецептата за поредната тарта с чери домати.


Първия тарт приготвях още преди да имам блог, тогава следвах рецептата на Йоли.
По-късно направих Тарт със сирена и чери домати , който ни е любим.
Днес ще ви представя комбинация от двете рецепти.


Получава се много вкусен, а и употребявам част от чери доматите.
Така, че ако имате чери домати не пропускайте да си го приготвите.


Ето и продуктите:
за основата:
300 гр. брашно
15 гр. бакпулвер
1 ч.л. сол
20 мл. олио
хладка вода за меко тесто 

за доматената основа:
500 гр. чери домати
5- 6 с.л. олио
1 с.л. захар
сол на вкус
2 скилидки чесън
босилек
свежа чубрица
мащерка

за бешамела:
20 гр. масло
4 с.л. олио
2 с.л. брашно
150 мл. прясно мляко
150 мл. хладка вода
сол
щипка индийско орехче 
черен пипер

настърган кашкавал 
свежа чубрица 

Приготвяне:


Първо омесете меко и еластично тесто, като смесите брашното, бакпулвера и солата.
Към тях сложете на няколко части по малко вода, за да оформите тесто, накрая сложете олиото и до омесете.
Покрийте тестото с кърпа и оставете да си почине, до като приготвите доматената основа.
В подходящ съд сложете олиото, измитите чери домати, чесъна и захарта.
Гответе около 15- 20 минути.
Накрая сложете нарязани на ситно свежи билки.
Вземете подходяща тава за тарт, моята е с размер 22 см.
Намажете формата/тавата с мазнина, разпределете тестото равномерно.
Изпечете в топла фурна на 150 градуса до златист цвят или около 10-15 минути.


До като се пече основата пригответе бешамела.
За целта вземете малка тенджерка, сложете маслото и олиото.
Когато започне да се запържва сложете брашното, бъркайте с бъркалка за яйца, така бешамела няма да ви стане на бучки.
Добавете млякото и водата и бъркайте до като се сгъсти.
Накрая сложете подправките.
Когато основата е готова, сложете в нея доматената смес, отгоре залейте с бешамела, поръсете с настърган кашкавал, сложете чубрица и печете около 20 минути.


Когато се охлади, можете да го нарежете и сервирате.
Получава се много вкусен.

Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !