Translate

сряда, 17 август 2016 г.

Интересни факти за: Босилека


Скъпи читатели, реших да започна една нова рубрика в блога си, свързана с билките, някои интересни факти за тях, които не знаем или са слабо познати.
Започвам рубриката с една Царска билка, която заема водещи позиции в кулинарията, ще споделя и няколко рецепти с нея, но ще започна с нещата и част от историята, която малко хора  знаят.


Аз отглеждам Босилека в двора, но той може да бъде отглеждан в саксия.
Босилека е известен  още като царска билка, което идва от гръцки език.
Разрових се из Интернет и намерих няколко интересни мита, свързани с него.
Смята се, че босилека е пренесен в Гърция от Александър Велики.
Има твърдения, че родината му е Индия, където се счита за свещена билка, която отглеждана в дома на индусите, носи щастие на семейството, любов и вярност.
Древните вярвали, че листо босилек, поставено в ковчега на мъртвец, помага за по-лесното пренасяне на душата в рая.
Древните римляни наричали билката “basiliscus”, от василиск (митично създание – дракон, който може да убие човек само с поглед). Според техните вярвания, консумацията на босилек е естествена защита от нападение на този дракон. Римляните също свързвали босилека с любовта и плодородието.
Друга история твърди, че ароматното растение е растяло на мястото, където свети Константин и Елена открили кръста на Христос, а според трета, названието отразява отношението към една тъй благородна и свещена билка, която с право може да получи титлата цар на подправките. У нас е той известен и като царско биле.
В кулинарията може да се използва както пресен, така сух или замразен.
Препоръчително е свежите листа да се слагат към края на готвенето, за да пуснат ароматите и маслата си.
Босилекът цъфти от юни до септември, ако решите да го сушите е добре да отрежете стръкчетата преди да разцъфтят.
Има доста рецепти, в които намира приложение.
Наскоро приготвих един божествен Босилеков пастет, който препоръчвам горещо да опитате.Обожавам да слагам Босилек на сосове, Лазаня и разядки.


Очаквайте скоро още полезни рецепти с участието на Босилека.
Толкова ароматен и полезен, той допринася на храната от своята "царска" сила.
Използвани източници: ТУК.


Очаквайте скоро още Интересни факти за някое друго познато и интересно растение.

Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !