Translate

събота, 20 август 2016 г.

Турски сиропиран сладкиш (Тюл перде татсълъ)



Обожавам всички видове сиропирани сладкиши, това си личи и от рецептите ми за сладкиши, които все по-често са сиропирани.
Няма да скрия, че си имам фаворит и това е Айле сладкиш, обожаваме го в къщи.
Исках да приготвя подобен сладкиш, но и да е по-различен.
Потърсих из мрежата и попаднах на това сладко изкушение от блога на Валя и Ирина.
Не се поколебах и го приготвих.
Знаете, че винаги добавям и по нещо от себе си, това направих и този път.


Толкова вкусен се получи, че свърши за отрицателно време.
Предполагам името на сладкиша в превод означава, нещо като надиплено перде, защото и вида му е подобен.
Този ефект се дължи на корите за баница, и оформлението им като хармоника или дипли на ефирно перде...
Няма значение какво означава името, важното в случая е, че е пристрастяващо вкусно сладко изкушение.


Аз увеличих количеството на сиропа и орехите, промених малко и яйчената смес, получи се комбинация от сладкиш и баклава...


Ето и продуктите:

500 гр. кори за баница
1/2 ч.ч. грис 
1 ч.ч. смлени орехи 

за сиропа:
500 гр. захар
700 мл. вода
3 ванилии
1 с.л. лимонов сок 

за яйчената смес:
3 яйца
1 ч.ч. гъст айран 
15 гр. бакпулвер ( 1 опаковка)
2-3 ванилии на прах или 1 ампула 
1/2 ч.ч. захар 
1/2 ч.ч. олио 

Приготвяне:


Тавата, в която пекох сладкиша е с размер 34/24 см.
Първо пригответе тавата, орехите, гриса и корите.
Намажете основата на тавата с малко олио.
Отворете корите и започнете да вземате една по една от пакета.
Сложете кората на плота, поръсете с малко грис и орехи, и я навийте на хармоника.


Сложете първата кора в тавичката и повторете действието, до като свършат корите.
Поръсете с орехи и полейте с малко олио.
Запечете корите в топла фурна на 180 градуса, до като добият златист цвят.
През това време пригответе яйчената смес.
Разбийте яйцата и захарта.
Постепенно добавете айрана, бакпулвера, олиото и аромата.
С получената смес, залейте изпечените кори и върнете обратно във фурната.
Можете да покриете сладкиша с фолио, за да не изгори отгоре.
Внимавайте да не изгори и отдолу.


Охладете добре сладкиша.
Когато е студен, можете да приготвите сиропа.
Смесвате в подходящ съд захарта, водата и аромата и слагате на котлона.
Оставете сиропа да поври около 5 минути, накрая сложете лимоновия сок.
Залейте студения сладкиш с горещ сироп.
Сложете сладкиша в хладилника, за да се охлади добре.


Отново ще повторя, че това е един от най-вкусните сиропирани сладкиши, които съм опитвала.
Благодаря на Валя и Ирина за споделената рецепта.

Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !