Translate

понеделник, 22 август 2016 г.

Кюфтета по градинарски



Обожавам този сезон, изобилието от плодове и зеленчуци би задоволило и най-критичния готвач.
Реших да се възползвам от любимите ми зеленчуци, които набавих от нашата градина и тази на баба ми.
Получи се едно вкусно лятно ястие, което определено се хареса.


Определено обичам да използвам домашните зеленчуци, толкова с ароматни и някак си слънчеви, когато са току-що откъснати, пресни, пресни.
Когато започнах ястието знаех, че имам малко кайма и зеленчуци.
Казах си, че когато започна да готвя ще измисля както точно ще се получи, определено обичам тези импровизации.


Когато резултата от подобна кулинарна импровизация е толкова вкусен, задоволството ми е неописуемо.
Радвам се и съм щастлива, че готвя с толкова голямо желание и любов.


Ето какви за продуктите за това ястие:

за кюфтетата:
500 гр. кайма
1 яйце
1 голяма глава картоф
1 малка глава лук
2 с.л. булгур ( или филия хляб)
3 с.л. настърган кашкавал 
кимион
черен пипер
сол
магданоз

за зеленчуковата основа:
1- 2 малки патладжана
1 тиквичка
5-6 домата
2 глави лук
2 червени чушки
2 зелени чушки
2 скилидки чесън
1 люта чушка
3 с.л. олио
сол на вкус
1с.л. захар
свежи билки: целина, босилек, магданоз 

Приготвяне:


Първо омесете каймата за кюфтетата.
В подходяща купа сложете каймата, ситно нарязания лук, кимион, черен пипер, картоф настърган на ситно ренде.
Ако разполагате с булгур сложете от него, но ако нямате, намокрете една филия хляб с вода и използвайте нея. Добавете ситно нарязания магданоз, кашкавал  и омесете каймата.
Оставете я в хладилника, за да си почине, до като приготвите основата от зеленчуци.



В дълбок тиган или тенджера сложете олиото, през това време нарежете на тънки ленти лука, чушката, тиквичката на колелца, моркова също.
Патладжана сложете в солена вода, за да падне горчивината му.
Когато олиото се сгорещи сложете лука и захарта.
След това добавете чушките и останалите зеленчуци без патладжана и доматите.
Една част от доматите настържете на ренде, а един два, нарежете на кубчета.


За да приготвите патладжаните имате две опции, едната е да ги подредите в намазана тавичка с олио и да ги полейте със струя олио, и да ги запечете до като омекнат.
Другия вариант е да ги запържите в малко мазнина.
Вие си изберете как да ги приготвите, аз ги запържих съвсем леко.
Когато зеленчуците в тигана омекнат сложете доматите, посолете и добавете останалите подправки.
Гответе около 5 минути.
Оформете кюфтенцата на топчета с големината на пинг-понг.
В тавичка сложете патладжаните и останалите зеленчуци и подредете отгоре кюфтенцата.
Печете в топла фурна на 200 градуса около 20- 30 минути.
От доматения сок, би трябвало да имате достатъчно сос, за да не залепнат зеленчуците за тавата, но ако мислите, че не е достатъчно, може да сложите малко доматен сок.


Кюфтенацата стават много сочни и с доста богат вкус, а зеленчуците отдолу правят ястието истинска лятна вкусотия.
 Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !