Translate

вторник, 23 август 2016 г.

Интересни факти за: РиганаДнес ще ви запозная с някои малко известни легенди за тази билка.
Моето запознанство с риганът е от преди 4 или 5 години, когато го засадих в градината си от тогава имам почти през цялата година от него.
Корените му са многогодишни и се захващат много лесно, ако не го проскубвате можете в един момент да имате цял двор с риган.


Знаете, че това е моята нова рубрика в блога, която нарекох Интересни факти за:,
благодаря на всички за огромния интерес към първата ми публикация от рубриката.
Не можах да повярвам, че и на вас тези легенди за познатите ни билки са интересни не само на мен, но и толкова много хора.
Риганът е една от билките около, която има разнообразни легенди и предания.
Не зная коя история първо да ви преразкажа...


Ще започна с това, че риганът е билката, която се споменава в много разкази от древна Гърция.
Има редица спорове, коя от двете богини Афродита или Хера, покровителства ригана.
Мисля, че която и от двете да е негова покровителка има защо?
Една от много познати легенди е свързана със силата на Зевс, разказва се, че той дължи цялата сила, на ригана. Когато бил малко бебе, Зевс, бил отгледан на самотния остров Крит, от една нимфа. Остров Крит бил покрит с риган, въпросната нимфа хранела Зевс с млякото на една коза на име Амалфея, която се хранила с риган.
Легендата гласи, че бебето Зевс растял с часове и благодарение на тази билка, станал толкова силен и могъщ. Риганът се смята за билка, която има магическа сила, може би и заради тези легенди се нарича и билка на любовта и магията.


Ригана има всеизвестни лечебни свойства, ако се разровите, може да намерите информация за тях от древността. Аз се натъкнах на информация от трудовете на Аристотел, където има кратка история за лечебната сила на ригана.
Историята разказва, че когато някое горско или планинско животно бива ранено от стрела, то търси риган, магическата и лечебната му сила, давали сили на животното да се освободи от стрелата и да се излекува по-бързо.
Риганът притежава силно антибактериално действие, успокоява централната нервна система, а чаят от риган се препоръчва при безсъние, хроничен гастрит, чернодробни заболявания и други.
Има една легенда, свързана със силата на чая от риган и способността му да помага при безсъние. Това е всъщност легенда за другото му име Душица. 
Легендата е руска и е следната: В една тъмна нощ двама ездачи попаднали в малко глухо селце. Мъжете почукали на вратата на една от последните къщи в селцето, една млада стопанка ги посрещната и нагостила. Единият от пътниците бил висок и едър, след като се навечеряли, те легнали да си починат. Едрият мъж спал неспокойно, станал неочаквано и започнал да се разхожда в стаята. Младата жена станала, кипнала вода и заляла една ароматна трева с нея, след това помолила госта си да изпие чая. След малко той легнал и заспала дълбоко, без тревоги. На сутринта, високият мъж благодарил на стопанката и попитал как се казва, жената отговорила, че се казва Матроня, но нейните братя я наричат Душица.
Разказала, че братята й воюват срещу шведите.
Високият и едър мъж, казал, че тази вълшебна билка ще се казва Душица, като нея.
Този висок и едър мъж бил самият Петър Велики!


Аз използвам риган на много от ястията, които приготвям.
Когато цъфти го режа и изсушавам, сух е подходящ за овкусяване на салати, пица и манджи.
Наистина може да се използва за голяма част от традиционните ястия.


Очаквайте скоро още интересни факти...
Използвани източници: тук
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...