Translate

четвъртък, 1 септември 2016 г.

Хасан паша кьофтеси (кюфтетата на Хасан паша)


Тези кюфтета са специфични за Турция, страшно много исках да разкажа и историята на тези кюфтета, но не я открих.
Ще споделя рецептата, моята интерпретация и впечатления от вкуса.


Няма да скрия предпочитанията си към кухнята на Турция, защото наистина е ароматна, вкусна и толкова изобилна.
Знаете, че има стотици видове кебапи и кюфтета и всички са толкова вкусни...
В блога съм ви представила доста рецепти, но има още много за споделяне.


Много често съм споделяла с вас, възхищението си от разнообразието на световната кухня.
Ако човек има желание, време и възможност може всеки ден да приготвя различни ястия с познати продукти и да разнообразява вкусовите си навици.


Щастлива съм, че обичам кулинарията и точно това мое хоби ми дава възможност да опитвам вкуса на различни култури без да напускам пределите на кухнята си...
В къщи се влюбихме във вкуса на това кюфте.
Има много рецепти в Интернет, които описват Хасан паша кюфте, аз разнообразих рецептата като сложих микс от зеленчуци. С тях кюфтетата добиха една сочност и още по-богат вкус...


Ето и продуктите:
за кюфтетата:
500 гр. кайма микс или само телешка
1 яйце
1 малка глава лук
магданоз
филия хляб
черен пипер
кимион
1 червена чушка ( леко пикантна)
2-3 скилидки чесън 

за картофеното пюре:
3-4 средно големи картофа
30 гр. масло
сол 
100 мл. прясно мляко 

за соса:
доматено пюре 

за плънката на кюфтетата:
1 морков
2-3 с.л. грах
2 -3 с.л. царевица

20-30 гр. настърган кашкавал 

Приготвяне:


Понеже сега е сезона на доматите и в градината има много домати, приготвих соса сама.
Ако не ви се занимава може да използвате готово доматено пюре, което да разредите с малко вода. Ако искате да приготвите сами соса, ще споделя как го приготвих аз.
За соса: 3-4 ресни домата, 1 глава лук, 1 чушка, 1 с.л.захар, магданоз и сол.
Нарежете на ситно лука и чушката, запържете ги в малко мазнина. Сложете и захарта при тях.Когато омекнат сложете настърганите на ситно ренде домати. Гответе около 20 минути , до като соса се сгъсти.Накрая сложете сол и магданоз.
Както споменах, ако не ви се прави този сос, използвайте готов.


Омесете каймата, като смесите ситно нарязания лук, чушка и магданоз.
Сложете напоената филия хляб във вода и яйце, добавете останалите подправки и омесете каймата. Оставете я в хладилника, до като приготвите останалите части на ястието.


Обелете картофа и го сварете с морковите. Във водата при картофите можете да сложите свежи билки за по-добър аромат.
Когато моркова се свари го изкарайте от водата.
Картофа се намачква още топъл, като към него се добавят маслото и млякото.
Сложете малко сол за по-добър вкус.
Сглобяването на ястието е много лесно.
Вземете тава, сложете  доматения сос, от каймата оформете големи кюфтета с отвор вътре, направете нещо като гнезда. Напълнете кюфтетата(гнездата) с предварително смесените нарязан морков, грах и царевица( от консерва).
Запечете кюфтетата в топла фурна на 200 градуса за около 15 минути.
Извадете тавата и с помощта на лъжица или пош сложете картофеното пюре върху кюфтето.
Поръсете с кашкавал и запечете до златисто.


Това е всичко. Не е токова сложно, колкото изглежда и ако решите, че ще приготвите тези Хасан паша кюфтета, знайте, че ще ги харесате.


Рецептата е комбинация от много прочетени рецепти в Интернет.

Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !