Translate

неделя, 11 септември 2016 г.

Гръцка мусака



В къщи сме фенове на мусаката и нейните вариации.
Най-накрая дойде времето да приготвя така популярната Гръцка мусака.
Веднага си признавам, че за първи път я правя.
Всички я харесахме и със сигурност ще присъства в менюто ни и за в бъдеще.


Направих я висока, така исках да е на пластове, като лазанята.
Получи се, но беше трудно да я опазя за снимки.


Отново беше забавно, защото исках мусаката да стегне, изстине и тогава да я нарежа, снимам, и едва тогава да се опитва. Това е доста време за гладни хора...
За пореден път споделям, че не е лесно да си кулинарен блогър и най-вече да си в дома на такъв. :) 


Определено чакането си заслужаваше, толкова вкусна мусака и толкова богати и наситени вкусове, не сме опивали.

Ето и продуктите:
1 кг. патладжани

за доматения сос:
500 гр. кайма
1 глава лук
150 мл. бяло вино
1 с.л. захар
1 канелена пръчка
5-6 домата 
1 скилидка чесън
черен пипер
1 връзка магданоз
малко олио

за бешамела:
30 гр. масло
10 мл. олио
3 с.л. брашно
индийско орехче
250 мл. прясно мляко
200 мл. вода
сол
черен пипер
кашкавал

Приготвяне:


Първо нарежете патладжаните на резени, сложете ги в посолена вода, за да се махне горчивината им.
След това ги подсушете, вземете една тава, покрийте я с хартия за печене, подредете патладжаните на един ред, сложете струя олио и ги запечете във фурната.
Когато сменят цвета си и омекнат, изключете фурната и ги оставете на топло вътре.


Следва приготвянето на соса.
В подходящ съд, сложете малко олио, когато се сгорещи добавете ситно нарязания лук и захар.
Когато омекне, добавете каймата, задушете за около пет минути, след което сложете виното.
Гответе с виното още няколко минути и добавете ситно нарязаните и обелени домати.
Сложете канелената пръчка, сол, черен пипер, намалете котлона и гответе до като се сгъсти соса. Махнете канелата от соса.
Накрая се приготвя бешамела.
В подходящ съд, сложете маслото и олиото, когато се сгорещят се слага брашното и за запържва за малко. Добавяте млякото и водата, бъркате соса с бъркалка за яйца, така ще остане гладък. Сложете подправките и бъркайте до желаната гъстота.


За сглобяването на мусаката, използвах тава за терин.
На дъното сложих малко олио и подредих патладжани.
След това се слага доматен сос и настърган кашкавал, може да сложите бешамел.
Следва ред патладжани, сос, кашкавал и бешамел и така накрая се слага патладжан, бешамел и кашкавал.
Печете в топла фурна за около 40 минути.


Оставете да се охлади и сервирайте с чаша охладено бяло вино.

Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !