Translate

неделя, 18 септември 2016 г.

Интересни факти за: Джоджен



Съдейки от себе си, джоджена (гьозума) се използва  в кухнята при готвене на боб, агнешко месо и ориз. 
Когато готвя ястия с ориз, понякога слагам по няколко свежи листа джоджен.
Аромата, който придава на ястието е повече от апетитен и вкусен.
В комбинация с бял боб сготвен в гърне е наистина божествено вкусно.
Отглеждам в градината си джоджен от години, всяка година го суша и зимата имам от него.


Интересното за него, е че древните римляни слагали във виното джоджен, той обогатявал вкуса и аромата му.
В българската народна медицина се използват листа или етеричното масло, добито от джоджена. По-конкретно те се използват като средство при болки в стомаха и сърдечната област, както и при простудни, жлъчни и чернодробни заболявания. 
Джодженът е стимулиращо средство при физическа и умствена преумора, за освежаване, както и при стомашно разстройство. Отварата от джоджен успокоява стомаха при повръщане, като намалява гаденето.


От много информация, която прочетох за него, разбрах, че с ментата са далечни братовчеди.
Джоджена е древно растение, смята се, че произлиза от Южна Европа.
 Сухи листа от джоджен са открити в пирамидите. 
Големи производители на джоджен са Китай, Индия, Бразилия, САЩ, Ирак, Бангладеш и Южна Африка. 
Джоджен в света се отглежда на приблизителна площ от 2 милиона декара, това са по-големи площи от тези на ментата.
Етеричните масла приготвени от джоджен са много полезни и популярни напоследък.


Използвани източници: ТУК.
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !