Translate

сряда, 7 септември 2016 г.

Картофени крокети


Сигурно съм ви споменава в някоя от публикациите си, че съм голям фен на картофите.
Особено на картофени кюфтета, картофено пюре и всички подобни вкусотии.
Приготвях едно ястие и ми остана картофено пюре, веднага си казах, че ще направя крокети.


Тези крокети са наистина прекрасни, имат хрупкава коричка, меки са отвътре, а соса към тях е повече от перфектен.
Този сос е моя нов фаворит, Сос със сирене лайм, перфектен сос за хапки.


За първи път правя крокети и съм доволна, че се получиха.
Те са перфектното мезе за бира, скара или риба...


Ето и продуктите:

5-6 картофа
50 гр. масло
100 мл. прясно мляко (сметана)
1 яйце
сол на вкус
черен пипер
кимион
5 с.л. брашно
3 с.л. грис
галета
олио за пържене

Рецептата за соса е ТУК.

Приготвяне:


От това количество се получават 35-40 броя крокети.
Обелете картофите и ги сварете, за да добият приятен аромат, може да сложите свежи билки във водата. Аз слагам стрък целина, девесил, магданоз. Така, до като се вари картофа, той поема от аромата на билките.
Когато картофа се свари, още топъл го намачкайте с маслото и добавете млякото.
Ще получите ароматно картофено пюре.
Оставете го да се охлади.


Когато пюрето е добре охладено, сложете сол, подправки, яйцето, брашното и гриса.
Трябва да омесите картофено тесто.
Оставете го в хладилника, да за стегне за малко.
След 15- 20 минути, можете да го изкарате от хладилника.
Поръсете плота или тава с галета и оформете продълговати кръгли линии.
Нарежете ги на желаната големина.
Сгорещете олио и ги запържете до златисто.


Не забравяйте да сервирате картофените крокети със млечен сос и бира.

Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !