Translate

петък, 9 септември 2016 г.

Интересни факти за: РозмаринаНаскоро започнах да водя нова рубрика в блога, която нарекох " Интересни факти за:", в нея ви запознавам с любопитните и малко познати истории на билки, подправки и продукти.
Благодаря, че следите блога ми, и че ме вдъхновявате да се впускам в нови начинания и проекти.


Днес ще ви запозная с Розмаринът, той е толкова ароматен, че не всеки го харесва и приема вкусовите му качества.
Розмаринът е много популярен, легенди за чудотворните му сили се носят през вековете, за да достигнат и до нас.
В Древна Гърция, например, било нормално да се срещнат възпитаници от учебните школи на популярните философи, да носят сплетени в косите си клончета розмарин.
Тогава вярвали, че розмаринът подобрява паметта.


За египтяните, евреите и римляните розмаринът, който днес е популярен и с имената ливанче, бабин косъм, индирлия и морска роса, бил свещена билка и с нейна помощ се прогонвали злите духове.
Християните в Северна Европа мислили, че подправката запазва спомените и често била полагана в гробове или символизирала вярността на влюбените. 
Във Франция по време на чумната епидемия се правело вино с розмарин. Французите оставяли клонки пред вратата си като защита срещу пагубната болест.Една легенда свързва произхода на наименованието и цвета му с Божията майка. 
При бягството й от Египет една нощ Дева Мария сложила наметалото си над туфа нацъфтели растения и когато на сутринта се събудила, цветчетата били станали нежносини, а храстът оттогава е познат под името „Розата на Мария”. 
Затова в Италия и Испания го смятат за свещено растение, което пази от вещици и зли духове, а в Сицилия вярват, че в клонките му се крият млади феи. Има легенда, че расте ли в двора ви от тази  билка, то значи, че жената доминира.
Съществува и друго интересно вярване, дошло от Британските острови,. Смятало се, че в къщите, в които той избуява, командва господарката на дома. Затова често нощем благородни лордове скришом се промъквали и унищожавали доказателството за тяхната липса на домашен авторитет. 
В България растението е внесено от гръцки търговци още в древни времена. То, по-често, било използвано заради лековитите му свойства, а не като подправка. 
Едно от традиционните български ястия с розмарин е великденското агне.


Това е накратко подбраната интересна информация за силата и легендите за Розмарина.
Надявам се, да ви е било интересно! Използвани източници: Тук
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...